2016 was een rampjaar voor het klimaat, bevestigt rapport

2016 was een rampjaar voor het klimaat, bevestigen bijna vijfhonderd wetenschappers in een rapport. Het ene na het andere record ging voor de bijl.

  • NASA ICE CC BY 2.0 NASA ICE CC BY 2.0

Volgens een analyse van tienduizenden metingen sneuvelden vorig jaar heel wat klimaatrecords: onder meer de hoogste temperatuur van het aardoppervlak, het zeeoppervlak, de troposfeer (de onderste 10 tot 15 kilometer van de atmosfeer) en de bovenste oceaanlaag (tot 700 meter diepte), het zeeniveau (82 millimeter hoger dan in 1993), de sneeuw- en ijsoppervlakte en het aantal tropische stormen.

Sterke El Niño

De oorzaak van al die records is een combinatie van de aanhoudende klimaatverandering en een sterke El Niño in het begin van het jaar, stellen de bijna vijfhonderd wetenschappers in het rapport van de American Meteorological Society (AMS).

De gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer bedroeg 402,9 ppm (deeltjes per miljoen) – voor het eerst werd de symbolische kaap van 400 ppm overschreden. Van 2015 naar 2016 steeg de CO2-concentratie met 3,5 ppm, de grootste stijging in één jaar sinds men 58 jaar geleden deze concentratie begon te meten.

Onbekend terrein

Dat 2016 het warmste jaar sinds het begin van de metingen was, wisten we al. In maart van dit jaar meldde onder meer de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat al. “We zijn nu echt op onbekend terrein beland”, zei klimaatexpert David Carlson toen.

In het nieuwe rapport bekijken de bijna vijfhonderd wetenschappers uit meer dan zestig landen het volledige plaatje. Ze analyseerden tienduizenden metingen, onder meer van broeikasgassen, land- en zeetemperaturen, zeeniveau, zoutgehalte in de oceanen, zee-ijs en sneeuwbedekking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.