© Jan Antonin Kolar/ Unsplash (CC0)
De Ontwikkelaars

Genoeg geld voor iedereen: de droom van menig econoom?

Banken hebben een monopolie op het creëren van geld. Telkens wanneer ze een lening geven, creëren ze geld, schrijft econoom Jonas Van der Slycken. Kan dit bankenbonanza blijven duren, of vormt het net een opportuniteit om een solide en inclusief geldsysteem uit te bouwen?
Illustratie: Francesca Van Daele naar Bàrbara Castro Urío
De Ontwikkelaars

Deze 5 misvattingen over ontgroei mogen we gelukkig begraven

We beginnen de sociale en ecologische crises steeds meer te voelen, en dus valt “degrowth” of ‘ontgroei’ niet langer weg te denken uit het debat. Maar helaas circuleren er hardnekkige misverstanden over die ontgroei. Hoog tijd om die definitief uit de wereld te helpen, vindt econoom Jonas Van der Slycken.
The International Institute for Environment and Development (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Europa schakelt een versnelling hoger in zijn grondstoffenpolitiek. Is dat goed nieuws?

Het Europees Parlement stemde op 14 september over wetgeving die de bevoorrading van kritieke grondstoffen, zoals nikkel of lithium, moet verzekeren. Deze aardmetalen zijn van belang voor de duurzame omslag van onze economie. De wetgeving oogt mooi op papier, maar is ze dat ook in de praktijk?
Stuart Rankin / NASA Earth Observatory / Wikimedia (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

Plaatst Europa handelsbelangen boven groene beloftes?

Om écht komaf te maken met eurocentrisme is er meer nodig dan traditionele handelsrecepten met een groene saus, schrijft beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen Wies Willems. Als het de EU menens is met meer gelijkwaardige relaties, moeten handelsinstrumenten worden ingezet als hefboom voor waardecreatie.
Thana Gu / Unsplash (CC0)
De Ontwikkelaars

Willen we echt een Tesla voor iedere Europeaan?

We hebben niet alleen een energietransitie nodig, maar ook een omslag in het Europese grondstoffenbeleid. Extractie terugschroeven en mondiale ongelijkheden aanpakken, daar moet het om gaan. Waar blijft de ‘sense of urgency’? vraagt beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen Wies Willems zich af.
Kate Evans / CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Hoelang blijven banken nog buiten schot?

Dat financiële instellingen mee verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, klimaatverandering en natuurvernietiging is bekend, schrijft MO*ontwikkelaar Wies Willems. Het is dan ook wraakroepend dat de sector erin slaagt om te ontsnappen aan nieuwe Europese duurzaamheidsregels.
© Francesca Van Daele
De Ontwikkelaars

Waarom we een andere mobiliteit nodig hebben

We rijden ons op verschillende manieren vast in onze wagens. Met ellenlange files, dure tankbeurten, geopolitieke afhankelijkheid van petrostaten en de schade aan de planetaire en onze eigen gezondheid. MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken pleit voor een verschuiving naar andere vervoersmiddelen.
Rawpixel (CC0)
De Ontwikkelaars

Waar blijft dat masterplan om fossiele brandstoffen uit te bannen?

Onze afhankelijkheid van Russisch gas, de energiecrisis of de klimaatverstoring: MO*ontwikkelaar Jonas Van der Slycken ziet ontelbare redenen om ons gebruik van fossiele brandstoffen uit te bannen. Maar hoe zou een doortastend beleid dat ook nog eens sociaal en rechtvaardig is eruit kunnen zien? 
Matías Callone / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

Werken aan een leven zonder groei

Het Griekse eiland Ikaria is voor econoom Jonas Van der Slycken een hartverwarmende inspiratiebron. Het is een plek waar het idee dat meer beter is en dat tijd geld is, nooit vaste voet aan de grond kreeg. Ikaria toont hem dat een leven zonder focus op de groei-economie mogelijk is.
© Reuters
De Ontwikkelaars

Wijst Colombia de weg naar een Latijns-Amerikaanse Green Deal?

Het resultaat van de presidentsverkiezingen in Colombia is hoopgevend, vindt Wies Willems. Prominente mensenrechtenverdedigers worden vicepresident of parlementslid. En er lijkt een meerderheid te bestaan voor een project dat radicaal gaat voor ecologie, herverdeling en gelijke rechten.
Alma Karsymbek / Pixabay (CC0)
De Ontwikkelaars

Waarom ik als econoom niet aan pensioensparen doe maar patatten plant

MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken vraagt zich af of het nog zin heeft om aan pensioensparen te doen nu onze spaarcenten bijna even snel verdampen als onze waterreserves. Zouden we niet gebaat zijn met meer collectieve zekerheden en minder individualisering als antwoord op maatschappelijke uitdagingen?
System Change not Climate Change / Flickr (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde

Veel mensen blijven inzetten op groei als deel van het economisch herstel na corona, schrijft MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Dat komt volgens hem omdat de huidige economieën structureel afhankelijk zijn van groei, ‘Er zijn alternatieven, alleen hebben de beleidsmakers dat nog niet helemaal begrepen.’

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.