Cecily Muircastle / Zen Child Designs and Brine (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Eindelijk een zwarte zeemeermin, superheldin, dwergenkoningin

Een zwarte zeemeermin lokt grote controverse uit in Amerika. Waarom is het toch zo controversieel dat zwarte acteurs bepaalde rollen spelen?, vraagt MO*Wereldblogger Jep Stockmans zich af. En hoe zit het met dat debat in België?
Gillfoto / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Wereldblog

Grensmuur snijdt dwars door heilige landschappen in Arizona

Een controversiële grensmuur is het nieuwste symptoom van eeuwen discriminatie van de inheemse bevolking in de Verenigde Staten. Wereldblogger Jep Stockmans zet de impact van die groeiende grensmilitarisering in de kijker. 
Halewijn Timmerman
Wereldblog

Er waren eens een Marokkaan, een Senegalees, een Toubab en een Chinees

Er waren eens een Marokkaan, een Senegalees een Toubab en een Chinees. Het zou het begin kunnen zijn van een goede mop vol verkeerde beeldvorming, jammer genoeg is het dat niet. Het is het begin van een vraag die blogger Halewijn Timmerman u graag zou stellen.
Romain Guy / Flickr (CC0)
Wereldblog

Sturen we volgend jaar een Palestijn naar het Eurovisiesongfestival?

Wereldblogster Sehrish Raja is kwaad. Het doodschieten van de bekende journaliste Shireen Abu Akleh door het Israëlische leger heeft haar erg aangegrepen. Waarom kan Israël ongestoord deelnemen aan het Eurovisiesongfestival en wordt Rusland terecht uitgesloten?
Melissa Cooperman / IFPRI / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Wereldblog

Wat mijn wit privilege in Benin me leert over racisme

‘Heb ik wel het recht om als expat aan de slag te gaan in Benin?’, vraagt wereldblogster Yana Demey zich hardop af. Ze verhuisde onlangs naar het West-Afrikaanse land en stelde er vast dat racisme in de eerste plaats gaat over kolonialisme, geweld en scheefgetrokken machtsverhoudingen.
Hanna Karalic
Wereldblog

‘Wij zijn de ongelukkige moeders, de moeders van Srebrenica. Jullie hebben ons zo gemaakt’

‘God heeft de stilte zo gemaakt dat de lucht rouwt en je ziel dichtknijpt.’ Ook 26 jaar na de dramatische gebeurtenissen in Srebrenica, Bosnië, blijven de herinneringen leven. MO*Wereldblogster Hanna Karalic ging als vrijwilligster mee op bezoek bij moeders die alleen overbleven.
Michael Foley (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Opgegroeid in Ruanda-Urundi: ‘We moeten meer doen dan onze excuses aanbieden’

De 72-jarige Herwig Janssens blikt, naar aanleiding van de discussie over het koloniaal verleden van ons land, terug op zijn eigen jeugd in Ruanda-Urundi. Vandaag is dat Rwanda en Burundi, ooit was het Belgisch “trustgebied”. ‘Ik heb geen enkel contact gekend met zwarte leeftijdsgenoten.’
© Inte De Vuyst
Wereldblog

Terwijl we in België Leopold van zijn sokkel slaan, gaat de kolonisering van de publieke ruimte in Senegal onopgemerkt verder

In Senegal zie je geen standbeelden van Leopold II in de publieke ruimte. Wel een lappendeken aan ontwikkelingsprojecten, economische afhankelijkheden en invloeden van het oude moederland. De dekolonisering van de publieke ruimte in de ex-kolonies blijft dode letter.
© FOS
Wereldblog

Hoe witter, hoe beter: racisme in Bolivia

Sinds de staatsgreep van eind 2019 is racisme niet langer enkel een sluipend gif in Bolivia. Onderscheid op basis van huidskleur maakt vandaag opnieuw integraal deel uit van het mainstream politieke discours, schrijft FOS-medewerker David Verstockt vanuit het Latijns-Amerikaanse land.
Rod Waddington / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Op bezoek bij een inheemse gemeenschap in Mexico

‘Mexico, Mexiiiiiico’. De Zangeres zonder Naam zong er ettelijke decennia geleden al over. Dit walhalla van taco’s, tempels en tequila liet ook wereldblogster Lotte Debrauwer niet onberoerd. Maar waarover relatief weinig bekend is, is de gigantische inheemse bevolking van dit prachtige land.
© Céline Heirwegh
Wereldblog

Alice Springs: een westerse stad op inheems land

Alice Springs, of “Mparntwe” in de taal van de lokale inheemse stam, is een kleine stad in het midden van de Australische woestijn. Een levendig stadje, omgeven door prachtige natuur, waar gezongen, gevierd en gedanst wordt. Maar het is ook een stad met twee gezichten. De situatie waarin de inheemse bevolking van Australië zich bevindt, is pre ...
Wereldblog

Malinchismo: discriminatie in eigen land

Mexico gaat nog steeds gebukt onder malinchismo. Wat is het en waar komt het vandaan? Waarom bekijken Mexicanen producten gemaakt in eigen land als “chafa”, van slechte kwaliteit? En waarom doen ze dit met – zo goed als – alles wat uit eigen land komt?

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.