WBK Photography (CC BY-NC-ND 2.0)
Essay

Toerisme promoten om de geschiedenis te herschrijven: India kan dat!

2023 is hét jaar om India te bezoeken, vindt de regering in Delhi. Het toeristisch potentieel is inderdaad fabuleus. Maar u hebt wel een dik woordenboek nodig om uit alle nieuwe namen wijs te raken. Want taal en naamgeving zijn uitermate politiek.
© Reuters / Remo Casilli
Essay

Niets werkt zo goed als een schandaal

De wereld is een theater voor de aandachtseconomie geworden, ten koste van het klimaat, stelt oud-hoofdredacteur Gie Goris vast. Politici én klimaatklevers weten: spektakel werkt altijd. ‘En dat wordt beloond door de media, ook al staat de cassante mening los van gevoerd beleid.’
© Magnum Photos / Eli Reed
Essay

Waarom 9/11 niet de eerste dag van een nieuw tijdperk was

Na de aanslagen op de WTC-torens in New York twintig jaar geleden zou niets nog zijn zoals het geweest was. Tenminste, dat werd steevast herhaald. MO*journalist Gie Goris stelt zich daar vragen bij. De wereld draaide twintig jaar geleden vierkant, en dat doet hij nog steeds.
© Magnum Photos / Alec Soth
Essay

Het neoliberalisme is op sterven na dood: welkom aan de welzijnseconomie

Overheden werden voor het blok gezet door de coronacrisis: het roer zelf in handen nemen of chaos toelaten? Het dilemma vormt zowel een gevaar als een kans, want een wereldcrisis is een kans om het systeem te veranderen. Wat als we het pad van de welzijnseconomie gaan bewandelen?
Essay

De staat mag weer sturen

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit.
© Belgaimage / Hector Mata
Essay

De bocht van extreemrechts naar het antiglobalisme

Extreemrechts werpt zich de laatste tijd, meer bepaald sinds de financiële crisis van 2008, steeds meer op als grote tegenstander van de globalisering. Maken zij de dromen van de andersglobalisten uit de jaren ‘90 waar?
DFID / Pete Lewis/ Department for International Development (CC BY 2.0)
Essay

‘Volg het geld! Internationale solidariteit kan niet zonder economische herverdeling’

Het Globale Noorden ontwikkelt het Globale Zuiden door hulp te geven. Het is een idee waar velen rotsvast van overtuigd zijn. Klopt niet, zegt economisch antropoloog Jason Hickel, het is net andersom. Een fragment uit “Van liefdadig naar rechtvaardig”, het nieuwe boek van Els Hertogen.
miawicks9 / Pixabay
Essay

Pleidooi voor ecofeminisme: ‘Vrouwen zijn het antwoord’

Hoe kunnen we onrecht écht begrijpen? Hoe vinden we oplossingen? En vooral: hoe moet het anders? Volgens milieu- en mensenrechtenactiviste Vandana Shiva zijn vrouwen het antwoord. Een fragment uit "Van liefdadig naar rechtvaardig", het nieuwe boek van Els Hertogen.
© Jan Hunin
Essay

‘De geschiedenis leert dat je van revoluties niet veel goeds kan verwachten’

Jan Hunin keert voor zijn boek Niemandsland. Een reis naar de oorlog in Oekraïne terug naar het Donetsbekken, vijf jaar nadat hij er verslag deed van de gruwelen van de oorlog. Het is een gebied waar westerse journalisten allang niet meer welkom zijn. Een mooi land, schrijft Hunin. Mooi maar meedogenloos.
CC Risingthermals (CC BY-NC-NA 2.0)
Essay

‘Schaf de politie af!’

Politiegeweld is een van de verontrustende, wereldwijde thema’s van dit vervloekte jaar 2020. Vanuit de Verenigde Staten klinkt de roep om de politie af te schaffen. Elders wint de idee terrein om bijvoorbeeld de Wereldhandelsorganisatie of de hele ontwikkelingssamenwerking te dumpen. Kunnen we een betere toekomst bouwen door het kreupele heden af ...
Randy Colas (CC0)
Essay

‘Pro-Europa zijn, betekent helemaal niet dat je aan de kant staat van de Brusselse elite!’

De Europese parlementsverkiezingen van mei 2019 beloven cruciaal te worden voor de toekomst van de EU. Maar op dit moment beperkt het debat over Europa zich tot een pingpongspelletje tussen de neoliberale status quo in Brussel en rechtse nationalisten. Verschillende beweging werken ondertussen vanuit Berlijn aan een derde stem. ‘Pro-Europa zi ...
CC Dani (CC BY-NC-ND 2.0)
Essay

Tweerichtingsverkeer zorgt ook voor botsingen

De Middellandse Zee is onze brug met de islamitische wereld. Het is ook een regio met een ongelooflijk rijke geschiedenis vol diversiteit en uitwisseling, en conflict en handel. Wat doen Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten met hun gemeenschappelijke zee, hun gedeelde geschiedenis en hun onvermijdelijk gezamenlijke toekomst?

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.