Reuters
Commentaar

‘Een genocide terwijl de wereld toekijkt? Niets nieuws’

De Genocideconventie verplicht alle staten stappen te zetten om genocide te voorkomen. Israël uitsluiten op het Eurovisiesongfestival lijkt een goede stap, schrijft MO*redacteur John Vandaele.
UNICEF Ethiopia/2014/Tsegaye (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Vrouwenbesnijdenis nog lang de wereld niet uit

Meisjes lopen vandaag een derde minder kans om een niet-medische besnijdenis te ondergaan in vergelijking met 30 jaar geleden. Maar er is nog veel werk voor de boeg om de praktijk tegen 2030 de wereld uit te helpen.
© Kristof Devos
Interview

Deze Israëlische cabaretière doet stand-up in vloeiend Arabisch: ‘Met grappen heb ik meer impact dan met politiek’

Ze groeide op in een mediageniek maar mislukt vredesproject in Israël en ruilde een baan bij de de Verenigde Naties in voor stand-upcomedy, in het Arabisch én andere talen. Want net in een land waar alles onder hoogspanning staat, hebben mensen ontlading nodig, ziet cabaretière Noam Shuster-Eliassi.
Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
© Avi Mograbi
Interview

Israëlisch filmmaker Avi Mograbi: ‘Israël verlaten staat gelijk aan desertie en verraad’

Avi Mograbi is een gevierd cineast. Maar zijn wereld in Israël wordt almaar kleiner, vertelt hij. Daar kunnen zijn documentaires die de harde kritiek, de controverse en ethische dilemma’s vieren, niet tegenop. Een gesprek over exclusieve democratische principes, oorlogsmisdaden en landverraad.
© Sheida Soleimani
Interview

‘Ik groeide op met satire’: kunstenares Sheida Soleimani over politiek surrealisme

Wat hebben melk, voetbal en politiek gemeen? Surrealisme, zegt Sheida Soleimani. Met sarcasme reconstrueert de Iraans-Amerikaanse kunstenares de mondiale politiek en ensceneert ze het even absurde als reële karakter ervan. ‘De trauma’s van mijn ouders waren mijn verhaaltjes voor het slapengaan.’
Matt Kieffer / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

WK voetbal in Qatar: ‘Dat vele arbeidsmigranten geen wedstrijdtickets kunnen betalen, zal de autoriteiten worst wezen’

Met nog maar enkele weken te gaan voor de start van het WK voetbal in Qatar, zwelt de kritiek aan op de mensenrechtensituatie. Het wordt nog spannend aftellen naar een van de meest controversiële Wereldbekers in de geschiedenis van het voetbal, schrijft professor Sport en Geopolitiek Simon Chadwick.
Dosseman (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Archeologische sites in Noordwest-Syrië opnieuw vernield

Pro-Turkse milities zijn al sinds 2018 cultureel erfgoed aan het vernietigen in de Syrische regio Afrin, die door Turkije wordt bezet. Dat melden Syrische mensenrechtenorganisaties. ‘Ze willen de identiteit van de samenleving raken.’
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
Balkhovitin / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Heilige plekken blijken schatkamers voor de natuur

Een internationaal onderzoeksteam ontdekte dat heilige plaatsen vaak een schat aan biodiversiteit herbergen. Wat hen betreft mogen beschermheren en -dames van heilige plekken wat vaker de handen in elkaar slaan met natuurbeschermers.
CC Caroline Coenen (CC NA-NC 2.0)
Boek

Amin Maalouf: de burger is belangrijker dan de groepen waartoe hij behoort

Amin Maalouf signaleerde als een van de eersten de dreiging van identitair denken en communautaire politiek. De voorbije jaren toonden niet alleen dat zijn waarschuwing wereldwijde relevantie had, maar ook hoe gewelddadig en verwoestend de terugkeer naar “tribale” identiteiten was, is en zal zijn.
Azirlazarus (CC BY-SA 3.0)
Boek

De nasleep van Turks verzet in poëzie: ‘Poëzie graaft naar blinde vlekken’

Met "Nasleep" brengt de Nederlandse dichter Çaglar Köseoglu een opmerkelijke dichtbundel uit. Zeven jaar na de Gezi-protesten in Turkije neemt hij die als zijn vertrekpunt. MO* sprak met Köseoglu en met de Istanbulse dichter Efe Duyan over de sporen die revoluties nalaten.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.