© Kris Janssens
Reportage

Van liefdeshutten tot dodenbossen: eeuwenoude rituelen in Cambodja vervagen

In het noordoosten van Cambodja wonen meer dan 20 etnische groepen, elk met een eigen verhaal, aparte gebruiken, godsdiensten en soms een eigen taal. Moeten etnische tradities beschermd worden als cultureel erfgoed of is dit een verloren strijd tegen ‘de vaart der volkeren’?
© Tom Claes
Reportage

Op de thee bij de Niazi Nizami Brothers

Ze is al even aan het rijzen, de ster van de Niazi Nizami Brothers. De drie broers van dit qawwali-trio uit het Indiase Delhi willen met hun fenomenale zangtechniek en mystieke klankendichter bij God komen. ‘Wij zijn kunstenaars van het hart.
Interview

De webserie Jannat Se Aagay, ofwel ‘Voorbij het paradijs’, is een echte hit in Pakistan

De Pakistaanse schrijfster Umera Ahmed scoorde een hit met haar serie Jannat Se Aagay, waarmee ze de vinger op enkele zere plekken van de maatschappij legt. StampMedia sprak met scenarist Umera Ahmed, regisseur Haseeb Hasan en hoofdacteur Talha Chahour over het succes van de reeks.
© Thomson Reuters Foundation / Roli Srivastava
Nieuws

Bhutan zoekt wankel evenwicht tussen toerisme en duurzaamheid

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Enerzijds wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Anderzijds vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
Pickpic (CC0)
Recensie

Vijf boeken tegen onverschilligheid

Romans bieden toegang tot kennis die in reportages, essays en andere non-fictie verborgen blijft. Maar goede non-fictie onthult ook manieren waarop je ten volle mens kan zijn in een onmenselijke wereld, schrijft voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris.
© MSF/Elise Moulin
Nieuws

Voor Afghaanse vrouwen die willen werken rest slechts één optie: verpleegkunde

Nu de regering in Afghanistan vrouwen uitsluit van de meeste banen, wenden sommigen zich tot verpleegkunde en verloskunde om te kunnen blijven werken. Maar ook dat komt heel wat uitdagingen. 'Mijn grootste zorg is dat als we volgend jaar afstuderen, er niet genoeg banen zijn voor ons allemaal.'
© Reuters / Amit Dave
Reportage

Geen plaats voor moslims in de Indiase canon

Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst. Dat maakten de hoogoplopende debatten over de Vlaamse canon en Het Verhaal van Vlaanderen duidelijk. Ook in India woedt de geschiedenisstrijd. Net zoals bij ons gaat die over wie herinnerd of geschrapt wordt.
Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
Rawpixel (CC0)
Recensie

Grote namen met recente boeken

Welke boeken moeten mee op vakantie of wil je thuis onder een parasol lezen deze zomer? Gie Goris gaat door zijn stapeltjes recent gelezen boeken, en opent met enkele grote namen, hun recente romans en de notities van een lezer.
WBK Photography (CC BY-NC-ND 2.0)
Essay

Toerisme promoten om de geschiedenis te herschrijven: India kan dat!

2023 is hét jaar om India te bezoeken, vindt de regering in Delhi. Het toeristisch potentieel is inderdaad fabuleus. Maar u hebt wel een dik woordenboek nodig om uit alle nieuwe namen wijs te raken. Want taal en naamgeving zijn uitermate politiek.
© Martin Von Krogh
Interview

Cinema Pameer ontwapent Afghanistan: ‘Om te leven heb je hoop en cultuur nodig’

De machtsovername van de Taliban breit een vervolg aan de lijdensweg die Afghanen al ruim veertig jaar afleggen. In Cinema Pameer, een bioscoop in Kaboel, is het conflict bijzaak en zijn bezoekers voor even geen slachtoffers. Martin Von Krogh biedt met zijn documentaire een blik achter de schermen.
© Noh Juhan | Netflix , The White House, Youtube
Analyse

Het verrassende activisme van de Zuid-Koreaanse popcultuur

Oscarwinnaar Parasite, Netflix-hitserie Squid Game en Koreaanse boybands hebben iets met elkaar gemeen: de Zuid-Koreaanse monstersuccessen en hun fans leveren kritiek op kapitalisme en ongelijkheid. Waarom is de Zuid-Koreaanse (pop-)cultuur zo geëngageerd? Of lijkt dat maar zo?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.