Beverly Yuen Thompson (CC BY-NC 2.0)
Wereldblog

Hoe ons denken over succes onze mentale gezondheid schaadt

Pleitbezorgers van de meritocratie, de slapers van de American Dream, de Donald Trumps die ondanks een kleine ouderlijke lening van een miljoen dollar beweren dat ze hun loopbaan alleen aan zichzelf te danken hebben. MO*-wereldblogger Mathieu Bokestael wijst op de gevaren van deze filosofie.
© SP Groningen (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Wat Giorgio Agamben ons kan leren over de dood van Mawda Shawri

De dood van Mawda Shawri (2) in een wilde achtervolging op 17 mei 2018 is een symptoom van een maatschappij die mensen maar al te vaak reduceert tot een dierlijk leven; een analyse. 
© Andy Miah (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Over post-politiek en de toekomst van links

In 1989 stelde Fukuyama al dat we aan het einde van de geschiedenis waren gekomen: de Westerse liberale democratie zou het eindpunt van onze ideologische evolutie zijn, maar is dat wel zo?
Metropolico.org (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Wat Geert Wilders’ “Klare Taal” ons leert over zijn wereldbeeld

Een tijdje geleden verscheen een fantastisch filmpje dat het taalgebruik van Donald Trump analyseerde. Na het zien van het filmpje ging ik nadenken over de taal van Geert Wilders, de Donald Trump van de Lage Landen.
Scott Lum (CC BY-NC 2.0)
Wereldblog

Waarom “post-truth” niet om het verlies van waarheid draait, maar om het verlies van waarden

De Oxford Dictionaries verkozen “post-truth” in 2016 tot het woord van het jaar en ook in 2017 lijkt dit buzzwoord alomtegenwoordig. Het woord wordt ook steeds opnieuw gebruikt in de context van de Brexit en van Trump, maar wat betekent het eigenlijk? En wat impliceert het? 
© Mathieu Bokestael
Wereldblog

De hedendaagse Westerse ideologiestrijd legt andere culturele normen bloot

Ik verhuisde van India naar Letland: het is een hele verandering, en niet alleen temperatuursgewijs. Alles wat naar socialisme ruikt, wordt in Letland met wrok en argwaan bekeken. Valt het neo-liberalisme nu hetzelfde te beurt? 
Rareclass (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

To leave or not to leave? Analyse van een illusie

Het is een moeilijke ochtend voor Brussel. Ze hebben het vorige week letterlijk en figuurlijk horen donderen, alsof het noodweer hen wilde waarschuwen voor de Brexit.
© Mathieu Bokestael
Wereldblog

Over Paul van Ostaijen en de Brusselse aanslagen

Het is een vreemd gevoel, het leven in een ander land, zeker op een dag zoals deze. Je wil je ervaringen zo veel mogelijk delen met het thuisfront, maar je wil hen ook niet overladen met informatie. 
© MO*/Mathieu Bokestael
Wereldblog

Hindoenationalisme botst met kritische geest van studenten in Delhi

De kwestie Kasjmir is in India altijd al hypergevoelig geweest, maar onder de hindoenationalistische premier Modi lijken dissidente opinies hierover een misdaad te worden. Hoe lang blijft India nog de “grootste democratie ter wereld”?

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.