© Kilian de Jager
#WijZijnHier

2 euro per maaltijd: hoe doe je dat?

Jongeren in opvangcentra krijgen sinds september geen warme maaltijden meer, maar enkel een toelage van zes euro, kwam MO*blogger Denise De Bondt per toeval te weten. Zij is voogd van enkele niet-begeleide minderjarige kinderen. ‘Is dit hoe we de toekomst ook voor onze eigen kinderen zien?
pixabay (CC0)
#WijZijnHier

Over loslaten en gemengde gevoelens

Denise De Bondt ziet ze komen en gaan, de jonge vluchtelingen die ze als voogd onder haar hoede krijgt. Dit jaar moet ze zeven keer afscheid nemen van “haar” kinderen. En dat gebeurt steeds met gemengde gevoelens.
Writpit (CC BY-SA 2.0)
#WijZijnHier

Opgelet: voogd zijn kan uw leven drastisch veranderen

Denise De Bondt is voogd van een aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. In deze blog vertelt ze over hoe een van haar jongens voor de eerste keer in jaren zijn familie zal terugzien in zijn herkomstland, over de ongerustheid die daarmee gepaard gaat, maar ook over hoe fier ze is om deze jongen als voogd te kunnen helpen.
© Reuters / Yannis Behrakis
#WijZijnHier

Aan een baby raak je niet. Punt.

Veel gekker moet het niet worden: de verontwaardiging bij de kijkers van Familie was groot toen in de populaire soap een (fictief) kind stierf in een auto-ongeval. Maar wanneer we beelden zien van kinderen en baby’s die in onmenselijke omstandigheden in opvangkampen wonen, of die omkomen van honger, dorst en ontbering, beelden van échte k ...
public domain (CC0)
#WijZijnHier

De brief die de zo(o)n terugbracht

Meer dan drie jaar moest een jonge Afghaanse vluchteling het stellen zonder een woord van nieuws over zijn familie die in zijn geboorteland was achtergebleven. Tot hij een antwoord kreeg op de brief die hij zo lang geleden naar zijn ouders had gestuurd.
public domain (CC0)
#WijZijnHier

Een voogd is ook maar een mens

Er zijn soms van die momenten dat je het ook als voogd niet meer ziet zitten, dat je jezelf in alle eerlijkheid afvraagt waarvoor je het allemaal doet. Dat je oprecht zin hebt om er vierkantig de brui aan te geven. Om te stoppen om voor al die jongeren te zorgen en vanaf nu alleen maar jezelf te denken.
CC0
#WijZijnHier

Plots was er vreugde bij het horen van vader en moeder, een lichtpuntje in een aangrijpend verhaal

Negen jaar was de jongen, toen Wereldblogger Denise hem leerde kennen. Op zijn achtste met zijn familie uit Afghanistan gevlucht en onderweg kwijt geraakt. Als alles goed gaat, zal hij zijn vader, moeder, broers en zusje terugzien tegen dat hij twaalf is, na vier jaar van gemis, onzekerheid en radeloosheid. 
MO*
#WijZijnHier

Deze burgemeester is een arme, bange, blanke man

​Op weg van kantoor naar huis zonet luister ik naar de radio en spits mijn oren wanneer men een burgemeester aan het woord laat over de acties tegen “transmigranten” in zijn gemeente.
Jeremy Yap/Unsplash (CC0)
#WijZijnHier

Elke avond een eenvoudige “Slaapwel”

‘Hoe langer ik als voogd actief ben met de begeleiding van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen, hoe meer ik versteld sta van het ongelofelijke hindernissenparcours voor die jongeren.’
© Denise De Bondt
#WijZijnHier

Hoeveel slecht nieuws kan een jongere aan?

Hoe meer ik als voogd actief ben met de begeleiding van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen, hoe meer ik versteld sta van het ongelofelijke hindernissenparcours voor die jongeren. Periodes van kleine overwinningen worden afgewisseld met momenten van enorme tegenslagen, onmogelijke hindernissen en onmetelijk verdriet.
Alan Levine (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

De lange aanloop naar het nieuwe schooljaar

Terug naar school. Voor minderjarige vluchtelingen is alles net iets moeilijker. Ook de eerste schooldag en de lange aanloop er naartoe. Denise De Bondt is voogd van “Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen” en getuigt over hun wel en wee. 
Arnoooo (CC BY-NC-ND 2.0)
#WijZijnHier

Puberverdriet in het kwadraat

‘Bijna al mijn jongeren zijn momenteel als vrijwilliger aan het werk op zomerfestivals. Toen ik eens ging kijken, zag ik ze stralen en genieten!‘ Denise De Bondt is voogd van “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” en getuigt over het wel en wee van deze jongeren. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.