Evenecer Andujar / Pexels (CC0)
Zeronaut

Dit is wat de wereld beloofde op de New York Klimaattop

De Klimaat Actie Top die op 23 september in New York plaatsvond, leverde heel wat beloftes op van wereldleiders, bedrijven en het middenveld. Een veelbelovende poging om wereldwijd klimaatacties op te drijven. Maar wat werd er nu net beloofd? En zijn deze beloftes haalbaar?
Marco Dormino (CC BY-NC-ND 2.0)
Zeronaut

Klimaat drijft voornamelijk interne, en niet zozeer internationale migratie

Klimaat en migratie vormen twee van de grootste uitdagingen voor onze tijd. Beiden werken dikwijls op elkaar in. Hoe best dit complexe fenomeen weer te geven? 
© Elizabeth Lies (Unsplash Creative Commons)
Zeronaut

‘Stijgende temperaturen zullen ongelijkheid in de wereld verscherpen’

De opwarming van de aarde kan enkel beperkt worden door middel van ‘snelle, verreikende en ongekende veranderingen in alle onderdelen van onze samenleving’, en de levens van miljoenen mensen staan op het spel. Tot die conclusie kwam het belangrijkste wetenschappelijke rapport omtrent klimaatverandering in decennia.
USAID U.S. Agency for International Development (CC BY-NC 2.0)
Zeronaut

Duizenden Rohingya nu ook ernstig bedreigd door zwaar regenseizoen

Na het ontvluchten van schokkend geweld in Myanmar worden bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh geconfronteerd met potentieel verwoestende moessonregens deze zomer. Maar liefst 150.000 mensen lopen direct gevaar en leven in armzalige schuilplaatsen, in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen en aardverschuivingen.
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Zeronaut

Van probleem naar kans: migratie in tijden van klimaatverandering

Wat hebben vlucht en migratie te maken met natuurrampen en klimaatverandering? De link tussen beide wordt steeds vaker aangehaald in het nieuws, maar hoe zit het nu net? Hier drie veel voorkomende misvattingen en een fris perspectief om het onderwerp 'klimaatmigratie' te kaderen.
Arthur Wyns / Protect-the-Forest Poland
Wereldblog

Polen plant heksenjacht op activisten klimaattop

Na een relatief rustige klimaattop in Duitsland in 2017, belooft de klimaattop van 2018, die plaats zal vinden in Polen, heel wat meer tumult te veroorzaken. Ook al staat de volgende top pas ingepland voor December van dit jaar, werden er nu al wetten goedgekeurd die spontane arrestaties en het verzamelen van persoonlijke inform ...
Luchtvervuiling in China
Zeronaut

Luchtvervuiling krijgt een prijskaartje in China

China lanceert op 19 december een nationale markt voor de handel in uitstoot, het zogenaamde China Emission Trading Scheme. Daarmee tracht het de broeikasgassen, uitgestoten door zijn enorme energiesector, in te perken met behulp van marktmechanismen.
Climate Alliance Org (CC BY-NC 2.0)
Zeronaut

Syrië zal dan toch Parijsakkoord ondertekenen. VS raakt geïsoleerd op COP23

De Syrisch Arabische Republiek, kondigde op de tweede dag van de COP23 in Bonn aan dat het heeft besloten om het Parijsakkoord te onderteken. Daarmee isoleert het de Verenigde Staten verder in het kamp van klimaatsceptici.
Fiji eilandstaat klimaatverandering
Zeronaut

De internationale klimaatgemeenschap daalt neer in Duitsland

Niet zo ver van Duitslands grootste bron van CO2-uitstoot gaat op maandag de jaarlijkse internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start. Hoewel Duitsland voor velen een voortrekker is in het klimaatdebat, zal Angela Merkels regering het gebrek aan groene hervormingen moeten verantwoorden.
Edward Kimmel CC BY-SA 2.0
Zeronaut

Belangenvermenging in klimaatonderhandelingen

Hevige discussies omtrent transparantie en belangenvermenging tijdens de recente klimaattop in Bonn brachten aan het licht hoe lobbygroepen die banden hebben met olie- en gasmaatschappijen reeds jaren de onderhandelingen van de UNFCCC beïnvloeden. In de VS is dit echter geen recent fenomeen. 
Zeronaut

BINGO! Olie in de klimaatonderhandelingen

De klimaattop van Bonn bracht 195 landen en honderden organisaties samen om de strijd tegen klimaatverandering aan te binden. Meer dan ooit tevoren tonen deelnemers de bereidheid om samen aan een duurzame toekomst te werken. Recente rapporten over belangenvermenging zijn echter een domper op de feestvreugde.
DFID CC BY-NC-ND 2.0
Zeronaut

India en China: nieuwe leiders op de klimaattrein?

De globale leidersrol op de klimaattrein is aan het verschuiven. Positieve ontwikkelingen in India en China zullen tot een geschatte emissiereductie van haast 3 Giga-ton tegen 2030  leiden. Ook andere landen in Zuidoost-Azië herzien hun impact op het klimaat, dit heeft echter nieuwe uitdagingen tot gevolg.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.