0,7 procent op de lange baan?

Het buitenlandbeleid dat de onderhandelaars in Hertoginnedal bespreken, baart SP.A’er Dirk Van der Maelen zorgen. Van der Maelen vreest dat het beloofde groeipad naar een ontwikkelingsbijdrage van 0,7 procent van het bruto binnenlands inkomen (bbi) op de lange baan geschoven wordt.
Van der Maelen zegt versteld te staan van de onnauwkeurigheid, vaagheid en zelfs chaos die de nota uitademt: ‘Het beloofde groeipad naar de 0,7 procent van het bbp mist een jaartal. Cruciaal nochtans voor de sector van ontwikkelingssamenwerking die met argusogen elk signaal nauwlettend volgt’, schrijft Van der Maelen.
‘Het jaartal vergeten is een te grote blunder om geloofwaardig te zijn. Het vermoeden rijst dat de schrijvers een datum ver in de toekomst voor ogen hebben (2020?), maar dat liever niet aan onze neus hangen.

Minister of staatssecretaris


Van der Maelen vreest dat een staatssecretaris de ontwikkelingssamenwerking zal opvolgen: ‘In dat geval zal de beheerder van de portefeuille voor Ontwikkelingssamenwerking een ondergeschikte functie hebben aan de ministers waarmee hij dat coherente internationale beleid zal uitstippelen. Een enkele dwarsfluit die een heel orkest moet overstemmen om de belangen van het zuiden te verdedigen.’ De tekst die er nu ligt is ‘een pad zonder hindernissen naar commerciële en militaire vervuiling van de ontwikkelingshulp.’

Krappe begroting


De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 en haar Franstalige zusterorganisatie CNCD hebben eerder al de vrees uitgesproken dat de oranje-blauwe onderhandelaars hun wettelijke engagementen om tegen 2010 0,7 procent van het bruno binnenland inkomen (bbi) aan ontwikkelingssamenwerking uit te geven, ter discussie zullen stellen wegens de krappe begrotingsruimte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.