1-meiactivisten vragen aandacht voor sociale gevolgen flexwerk

Duizenden 1-meiactivisten hebben vandaag tijdens marsen in Milaan en andere Europese steden meer arbeidszekerheid geëist. In Europa krijgen steeds minder werknemers een vast contract. Die onzekerheid heeft grote gevolgen voor jongeren: geen hypotheek, soms geen gezin en geen mogelijkheid om economisch ‘volwassen’ te worden.

We willen dat er een universeel, sociaal inkomen komt, zegt Francesca Bria, een van de organisatoren van de Euromayday-mars die in Milaan georganiseerd werd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Arbeid. Met deze parade geven we werknemers met tijdelijke contracten een stem op de arbeidsmarkt, maar ook in de samenleving. Want hun situatie is in eerste instantie een sociaal probleem. Bij de helft van alle banen die in 2002 en 2003 werden aangeboden in Italië, ging het om tijdelijke contracten, blijkt uit cijfers van het Italiaanse onderzoeksbureau Eurispes.

Marta (26) uit Milaan kon na haar afstuderen in de visuele kunst, geen passende baan vinden. Ze verdient nu wat geld als video-editor, maar krijgt geen vakantiedagen betaald. De rechten die de afgelopen twintig jaar bevochten zijn, staan onder grote druk, zegt zij. Marta is een van de drie miljoen, meestal jonge Italianen die zonder vast contract en zonder enige sociale zekerheid werken. Vakbonden kunnen weinig voor ons doen. We hebben ook geen stakingsrecht, zegt zij. We willen ‘flexzekerheid’, flexibiliteit, maar wel met een minimum aan sociale zekerheid.

De protesten namen in Milaan creatieve vormen aan. In Italië, waar vier jaar geleden het startschot werd gegeven voor de Euromayday-parades, kregen de flexwerkers hun eigen beschermheilige, San Precario. De heilige werd al snel inspirator voor allerlei protesten, variërend van acties voor vrij winkelen in Rome tot gratis openbaar vervoer op 1 mei en de vrije verspreiding van illegaal gekopieerde cd’s.

Tijdens de parade in Milaan werd de heilige meegedragen in verschillende verschijningsvormen. Zo was San Precario onder meer te zien als werkneemster van McDonalds en callcenter-agent.

In Spanje dook de heilige op als Nuestra Señora de la Precariedad (Onze-Lieve-Vrouw van de Onzekerheid) tijdens marsen in Barcelona en Sevilla. Geïnspireerd door de christelijke iconografie, kreeg ze een de donkere huidskleur van migranten. Nuestra Señora heeft haar oorsprong bij de Straat van Gibraltar, waar veel Afrikaanse migranten de oversteek maken op zoek naar een beter leven in Europa. Zij belanden vaak in het illegale circuit.

In Londen kregen flexwerkers vandaag een bon waarmee ze gratis met het openbaar vervoer konden reizen. In Engeland is 31,9 procent van de bevolking afhankelijk van flexwerk of tijdelijke contracten. (JS)

Stefania Milan

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.