Aantal aidswezen stijgt schrikbarend

De zesjarige Samnang weet al ongeveer hoe het met hem zal aflopen. De Cambodjaanse jongen heeft beide ouders verloren aan aids en onlangs kreeg hij te horen dat ook zijn bloed positief reageerde op bij een hiv-test. In Phnom Penh kunnen de schaarse organisaties die zich over aidswezen ontfermen de vraag niet meer bijhouden.

Naar schatting 300.000 Cambodjaanse kinderen worden dit jaar verweesd door aids, zo maakte UNAIDS bekend. De VN-organisatie die de wereldwijde ontwikkeling van de ziekte opvolgt, noemt Cambodja het land “met hoogste aantal HIV-besmettingen bij volwassenen.” Meer dan 200.000 Cambodjanen, of meer dan vier procent van de bevolking, leeft met HIV.

Aids is maar één van de vele gevaren voor de opgroeiende Cambodjaanse jeugd. Drugs, armoede en een gebrek aan kansen zijn even bedreigend voor een jong leven in Phnom Penh. Samnang en zijn twee zussen worden nu nog onderhouden door hun grootmoeder, die rondkomt met wat ze verdient als waarzegster. “Als de oude vrouw wegvalt, dan zal hij ongetwijfeld op straat terecht komen,” zegt Sebastian Marot van het buurtcentrum Mith Samlanh. “Wegens zijn ziekte zal Samnang uitgestoten worden. Je ziet nu al dat andere mensen in de gemeenschap hem erg slecht behandelen. Aids heeft een enorme impact op je sociale status.”

Samnang zal geen andere keuze hebben dan zijn geld te verdienen op straat met bedelarij, prostitutie of drughandel. “Het toenemend aantal aidswezen is één van de redenen waarom het leger straatkinderen in de Cambodjaanse hoofdstad zo sterk gestegen is,” zegt Marot. “Phnom Penh is een magneet voor kinderen uit het hele land. Maar de stad kan de toevloed niet langer aan. Zesenvijftig procent van de bevolking van Phnom Penh is jonger dan 18.”

Het druggebruik scheert hoge toppen in de stad – vooral sinds de opkomst van de relatief goedkope metamfetamines. Die worden nu ook in Cambodja geproduceerd. Ze zijn de volgende stap voor straatkinderen verslaafd zijn aan lijm. Maar ook heroïne is nog steeds populair. Het intraveneuze gebruik ervan maakt dat het druggebruik de verspreiding van aids in de hand werkt. Een recent onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) toont dat straatkinderen uit Phnom Penh de drughandel met Thailand draaiende houden. Ze financieren hun drugverslaving door te werken als koerier van en naar de grensstad Poipet, het punt waar de meeste drugs het land binnenkomen.

Slechts een handvol organisaties zorgt voor de opvang van de Cambodjaanse aidswezen. In Battambang maken monniken en nonnen in een boeddhistisch klooster de wacht uit. “Eén monnik verdient genoeg geld om zeven kinderen te onderhouden,” zegt monnik Muny Vansaveth. Sinds 1992 bouwde hij een centrum uit met 27 monniken en een dertigtal nonnen. Met de hulp van buitenlandse donoren onderhoudt het Wat Norea Peaceful Children’s Home nu 66 jongens en meisjes, onder wie 46 aidswezen.

Toch is de opvang voor aidswezen ruim onvoldoende. “Je moet weten dat de traditionele gezinsstructuren aan het muteren zijn onder invloed van aids,” zegt Lisa Garbus van het AIDS Policy Research Centre aan de universiteit van California in San Francisco. “In 1995 was aids verantwoordelijk voor 1,4 procent van de wezen, in 2001 was dat al bijna 11 procent en tegen 2005 zal aids verantwoordelijk zijn voor meer dan twintig procent van de wezen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.