Aarde warmt op door mannelijk gedrag

Mannelijk gedrag is de belangrijkste verantwoordelijke voor de uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen. Tot die conclusie komen twee Europese onderzoeken die onafhankelijk van elkaar uitgevoerd zijn.

Beide studies zijn gebaseerd op het verbruik en de dagelijkse activiteiten van mannen en vrouwen in geïndustrialiseerde landen.

De Belgische milieuconsulent Frédéric Chomé, auteur van een van de studies, zegt dat een Franse vrouw gemiddeld 32,3 kilogram CO2 per dag uitstoot, terwijl een man in dezelfde periode 39,3 kilogram uitstoot.
“De schattingen zijn gebaseerd op een studie van de menselijke activiteiten volgens geslacht, van het Nationaal Instituut oor Statistieken en Economische Studies van Frankrijk.”

“Onze berekeningsmethode is nog zeer benaderend, maar het resultaat is een goede indicator van de verschillen in milieuvervuiling als gevolg van verschillend gedrag bij mannen en vrouwen.”

De Zweedse Annika Carlsson-Kanyama en de Finse Riita Räty komen tot gelijkaardige conclusies. Ze onderzochten het gedrag van mannen en vrouwen in tien dagelijkse activiteiten, in Duitsland, Griekenland, Noorwegen en Zweden.
“Mannen verbruiken meer vlees en bereide dranken dan vrouwen”, stelt hun studie. “Ze rijden ook vaker met de auto en doen er langere afstanden mee. Daardoor komen ze aan een hogere CO2-uitstoot.”

Meer auto en vliegtuig

Corinna Altenburg en Fritz Reusswig van het Onderzoeksinstituut voor Klimaatimpact in het Duitse Potsdam stellen dat een deel van het meest vervuilende gedrag bij mannen gemotiveerd is door hun sociale rol. “In het transport bijvoorbeeld zijn er veel trajecten met het vliegtuig en de auto. Dat verhoogt de ecologische voetafdruk van mannen aanzienlijk”, zeggen ze.
Ze stellen onder meer voor “kwantiteit door kwaliteit te vervangen. Door de vleesconsumptie te verminderen, kan men bijvoorbeeld de massaproductie terugschroeven en zo de CO2-uitstoot door de dieren verlagen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.