Adviescommissie wil brede brandstofmix voor EU

Europa kan tegen 2050 het gebruik van fossiele brandstoffen voor transport helemaal uitfaseren, besluit een raadgevend panel van experts voor de Europese Commissie. Fossiele brandstoffen kunnen vervangen worden door een mix van elektriciteit, biobrandstof en methaan. In de overgangsperiode kunnen synthetische brandstoffen een belangrijke alternatief vormen.

Volgens de commissie is het technisch mogelijk om fossiele brandstoffen te vervangen door één alternatieve brandstof, maar is het beter om te kiezen voor een mix van verschillende technologieën. Voertuigen die vooral voor korte afstanden gebruikt worden, moeten elektrisch aangedreven worden, terwijl voertuigen voor langere afstanden gebruik moeten maken van biobrandstoffen, methaan of LPG.

Elke manier van transport heeft volgens de experts een passend alternatief: voor vliegtuigen is dat kerosine uit biomassa, voor treinen elektriciteit en de binnenscheepvaart heeft in waterstof een goede oplossing.

In afwachting van de productie van voldoende biobrandstoffen kunnen synthetische brandstoffen, LPG en methaan een belangrijk alternatief vormen. Voor synthetische brandstof en LPG is er al heel wat infrastructuur, voor methaan zouden nieuwe tankstations gebouwd moeten worden.

De commissie roept op om de ontwikkeling en fiscale stimulatie van de nieuwe brandstoffen te harmoniseren in de hele EU om de vrije circulatie van voertuigen mogelijk te maken. Europese regeringen moeten het gebruik van groene brandstoffen fiscaal aanmoedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.