Afrikaanse Ontwikkelingsbank investeert 58 miljoen dollar in Congolese waterkrachtcentrales

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank gaat 58 miljoen dollar investeren in Congo om de waterkrachtcentrales in Inga en het stroomdistributinet in Kinshasa te herstellen.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank verleent financiële bijstand aan Afrikaanse landen met het oog op de economische groei en armoedebestrijding. Tot de donoren behoren Amerikaanse, Aziatische en Europese landen.
Op 10 april sloten Congo en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank een akkoord in de Tunesische hoofdstad Tunis, waar de tijdelijke hoofdzetel van de financiële instelling gevestigd is. Het project omvat ‘het herstel van tien van de veertien waterkrachtcentrales in Inga, de bouw van een hoogspanningslijn tussen Inga  en Kinshasa over een afstand van 250 km en het herstel en de uitbreiding van het distributienet in de hoofdstad,’ aldus de nieuwssite Congoforum.be. Inga ligt aan de Congostroom in Beneden-Congo.
Het doel van het project is de socio-economische omstandigheden van de bevolking te verbeteren door hen een bredere toegang tot energie aan te bieden en het aanbod te verhogen. Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank beschikt de Inga-site over de grootste waterkrachtcapaciteit ter wereld. Het totale waterkrachtpotentieel bedraagt 40.000 megawatt. Dat is voldoende om heel Zuidelijk Afrika van stroom te voorzien.

Slechts 1 op de 20 Congolezen heeft stroom


Op wereldvlak is het energieverbruik in Congo zeer laag. Dat komt door een gebrek aan investeringen in de sector en een slecht onderhoud van de energiecentrales. Bovendien is het bevolkingsaantal gestegen.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank spoort in een rapport over de ‘Prioriteiten voor de Congolese Energiesector’ de Congolese staat aan om meer te investeren in die sector. Het verwijst ondermeer naar de stijgende stroompannes en de delen van het land waar geen electriciteitstoevoer is. Slechts vijf procent van de Congolezen heeft toegang tot het electriciteitsnet, terwijl het Afrikaanse gemiddelde twintig procent bedraagt.
In 1972 trad de eerste Ingadam in werking. Ze biedt 351 megawatt stroom op basis van waterkracht. Tien jaar later werd de tweede gelanceerd. Die zorgt voor 1.424 megawatt. Door slecht onderhoud en te weinig investeringen kan enkel veertig procent van de capaciteit gebruikt worden.
Het project zal in totaal 495 miljoen dollar kosten. Naast de Afrikaanse Ontwikkelingsbank wordt het project ook gefinancierd door de Wereldbank, private investeerders en de Congolese regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.