“Al onze dieren zijn dood” (*)

Vertegenwoordigers van inheemse volken uit vier continenten zijn speciaal voor de VN-Klimaattop naar Kopenhagen gereisd. Ze hopen de onderhandelaars met video’s te overtuigen. “We willen de beleidsmakers tonen wat de nu al drie jaren durende droogte in mijn land aanricht”, zegt Stanley Selian Konini, lid van het Keniaanse Masaï-volk.
“De ouderen zeggen dat ze nog nooit zo’n droogte hebben gezien”, zegt Konini. “Het gaat het begrip en de ervaring van de Masaï te boven.”
Zijn videobeelden laten zien hoe de herders hun vee verliezen als gevolg van de droogte. “Onze dieren zijn allemaal dood. Zelfs in de bossen sterven de zebra’s en apen. De leiders moet het beleid veranderen om ons te helpen.”
Konini zegt dat ook de Masaï-cultuur in gevaar is. “Er kunnen geen bruidschatten betaald worden omdat we geen dieren meer hebben.”

Gesprekken met de Aarde


Konini’s video maakt deel uit van Gesprekken met de Aarde, een reeks video’s van inheemse gemeenschappen uit vier continenten die de gevolgen van de klimaatwijziging laten zien. Het gaat om een initiatief van Land Is Life, een Amerikaanse organisatie die zich voor inheemse volken inzet, en het Britse InsightShare, dat videotraining geeft.
De video’s zijn te zien in een tentoonstelling over de impact van de klimaatwijziging op inheemse volken. Op 8 december, bij het begin van de VN-top, gaat die open in het Nationaal Museum in Kopenhagen. Er worden ook documentaires getoond van de United Nations University in Tokio.
De hoop bestaat dat de video’s de onderhandelaars van de Klimaattop overtuigen. “We hebben meer nodig dan alleen maar klimaatdoelstellingen”, zegt Nick Lunch, directeur van InsightShare. “Er is ook een innerlijke verandering nodig, een hernieuwd besef van wat echt belangrijk is in het leven – dat we de natuur nodig hebben en de natuur moeten respecteren.”

Aardverschuivingen


Het gebrek aan respect voor de natuur heeft in de Filipijnen tot aardverschuivingen geleid die honderden inheemse inwoners heeft gedood en duizenden anderen dakloos heeft gemaakt, zegt Keidy Magtoto Transfiguracion van het Igorot-volk in de regio Cordillera.
Door de klimaatwijziging is het aantal “superstormen” op de Filipijnen toegenomen, zegt ze. Haar videobeelden laten grootschalige mijnbouwwerken zien, die rivieren hebben omgeleid en het plaatselijke milieu hebben vernietigd. “De bodem kan daardoor niet langer de zware regens absorberen.”
De Masaï kreunen onder de droogte, voor de Igorot is er te veel regen. “Er is tweemaal zoveel regen”, zegt Transfiguracion. “We kunnen maar een keer per jaar planten in plaats van twee of drie keer. We kunnen onvoldoende voedsel kweken.”
“Inheemse volken hebben weinig tot de klimaatverandering bijgedragen. Toch krijgen ze de volle laag bij de rechtstreekse gevolgen van de opwarming van de aarde”, zegt Inupiat-leider Patricia Cochran, voorzitter van de Indigenous Peoples Global Summit on Climate Change.
“Gesprekken met de Aarde biedt inheemse gemeenschappen de kans om dramatische getuigenissen uit de eerste hand te brengen van hun ervaringen met de klimaatverandering. We zijn voortekens, we kondigen aan wat de rest van de wereld mag verwachten.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.