Algen als biobrandstofproducent

Algen kunnen volgens Duitse wetenschappers worden ingezet bij de grootschalige productie van biobrandstof. De planten worden nu nog vaak gezien als een plaag, mede veroorzaakt door gebruik van teveel (kunst)mest in de landbouw.
Als water teveel voedingstoffen bevat, verbruiken algen teveel zuurstof waardoor andere organismen in het water niet kunnen overleven. Maar algen hebben ook de potentie om belangrijke broeikassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, te absorberen. Daarom zouden ze cruciaal kunnen zijn bij het voorkomen van milieurampen. Algen consumeren koolstof door middel van fotosynthese. “Algen die worden blootgesteld aan zonlicht, transformeren koolstofdioxide in biomassa. Die kan later gebruikt worden voor biodiesel. Bij de verbranding daarvan komen geen broeikasgassen vrij”, zegt Laurenz Thomsen, bio-geoloog van de Jacobs Universiteit in Bremen.
Het onderzoeksproject wordt gecoördineerd door Thomsen, in samenwerking met de Polytechnische Universiteit in Bremen, het Alfred Wegener Instituut voor Zee-onderzoek en diverse bedrijven, waaronder de Europese energieleverancier E.ON. De ‘Algenreactor’ waarin het onderzoek worden uitgevoerd, is ingericht aan de Jacobs Universiteit. Het project bevindt zich nog in de experimentele fase. De algen produceren nog maar een halve liter biobrandstof. “De diesel die we hier produceren is volledig organisch en voldoet aan de Europese normen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende maanden een stap kunnen maken naar een industriële fase”, zegt Thomsen.
Voor een kas die in staat is de koolstofdioxide van een elektriciteitscentrale van 350 megawatt te absorberen en transformeren in biobrandstof, is 25 vierkante kilometer nodig. De kosten van zo’n kast bedragen ongeveer 336 miljoen euro, zegt Thomsen. Dat is weinig vergeleken met de kosten die gemaakt moeten worden om conventionele gewassen te verbouwen voor de productie van biobrandstof, en om de uitstoot van schadelijke gassen te reduceren tot een niveau dat overeenkomst met de methode van de ‘algenreactor’. Het verbouwen van koolzaad is volgens Thomsen in verhouding vijfentwintig keer zo duur.
Niet iedereen is echter overtuigd van de waarde van zijn project. “Die berekeningen zijn erg creatief”, zegt Karl-Herrman Steinberg, directeur van een van de grootste Europese algenproducenten, in het Noordduitse Kloetze. Hij verwacht dat de methode te duur is gebruikt te kunnen worden voor de grootschalige productie van biobrandstof.
Thomsen geeft toe dat kassen gebouwd moeten worden op een locatie me voldoende zonlicht. In het noorden van Duitsland, waar relatief weinig zonuren worden gemeten, zal het model dan ook niet werken. “Zuid-Europa is wel geschikt”, zegt hij. “En we zijn in gesprek met Duitse en buitenlandse bedrijven uit Brazilië en India.”
Het project aan de Jacobs Universiteit is niet uniek in zijn soort. Tijdens de eerste wereldwijde oliecrisis in de jaren zeventig, kwamen Amerikaanse wetenschappers met een soortgelijke methode om algen in biobrandstof te transformeren. Dit project werd echter stopgezet in 1996, toen de lage olieprijzen ertoe leidden dat er geen geld meer beschikbaar werd gesteld voor onderzoek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.