Amerikanen verliezen geloof in militaire interventies (peiling)

Maar liefst 45 procent van de Amerikanen gelooft dat minder overzeese Amerikaanse militaire aanwezigheid beter beschermt tegen terroristische aanslagen op de VS dan meer. Slechts 32 procent van de Amerikanen denkt dat het omgekeerde waar is. Dat is het besluit van een opiniepeiling van het Pew Research Centre for the People and the Press.
Vijf jaar na 9/11 is het Amerikaanse publiek beduidend minder enthousiast over overzeese militaire interventies. Op de eerste verjaardag van de aanslagen van 11 september op de VS beschouwde 48 procent van de Amerikanen een uitbreiding van de overzeese militaire acties als de beste bescherming tegen toekomstige aanslagen. Slechts 29 procent wou toen een inkrimping. De nieuwe Pew-peiling spreekt van een “sterke omkering”.

Dat komt niet omdat de Amerikanen intussen op hun twee oren slapen. De meesten schatten de capaciteit van terroristen om aanslagen te plegen de VS nog steeds even hoog in.

Republikeinen blijven beduidend sterker achter militaire interventies staan dan Democraten en onafhankelijken.

Bijna de helft (46 procent) van alle ondervraagden beschouwt de Amerikaanse steun aan Israël als een “belangrijke reden” voor een toename van een anti-Amerikaans gevoel in de rest van de wereld. Dat zijn er aanzienlijk meer dan tijdens de vorige Pew-peiling tien maanden geleden. De bevraging werd evenwel uitgevoerd tussen 9 en 13 augustus – net voor het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan de maandlange oorlog tussen Israël en de Hezbollah. Het was met andere woorden het hoogtepunt van de internationale druk op Washington om Israël ervan te overtuigen de bombardementen op Libanon te staken.

De publicatie van de Pew-peiling woensdag viel samen met een tweede waarin de CNN vaststelde dat slechts één op vier ondervraagden nog gelooft dat Washington en zijn bondgenoten de oorlog in Irak aan het winnen is. Die peiling werd uitgevoerd tussen 30 augustus en 2 september.

43 procent van de respondenten in de Pew-studie zien “militaire aanvallen” tegen landen die atoomwapens proberen te ontwikkelen als een erg belangrijke manier om toekomstig terrorisme in te dijken. Dat is 18 procent minder dan in oktober 2002, toen Bush de toestemming van het Amerikaanse parlement probeerde te krijgen om militair in te grijpen in Irak.

De peiling suggereert ook een algemener verlangen naar minder Amerikaanse bemoeienis in het Midden-Oosten in vergelijking met vier jaar geleden. Gevraagd wat ze een erg belangrijke stap vinden in terrorismebestrijding, zetten de respondenten het verminderen van de afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten op de eerste plek (67 procent), voor meer geld besteden aan defensie (52 procent) aanvallen tegen landen die atoomwapens proberen te ontwikkelen (43 procent) en het niet betrokken raken bij de problemen van andere landen (41 procent). (ADR) IPS

http://people-press.org/reports/display.php3?ReportID=288

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.