Angola helpt kleine boeren

De Afrikaanse oliestaat Angola wil ongeveer 200.000 mensen aan werk helpen in de landbouwsector. Het land heeft daar 124,5 miljoen euro voor vrijgemaakt. Het geld is voornamelijk voor kleinere boeren bedoeld.
“De heropleving van de landbouwsector is fundamenteel om werk te creëren en de levensomstandigheden te verbeteren”, zegt de Angolese regering. Kleine boeren zullen steun krijgen om te kunnen investeren in machines en pesticiden. Angola hoopt daarmee de productie van graangewassen weer op gang te krijgen. Verleden jaar viel de graanproductie terug op 626.000 ton terwijl dat het voorgaande jaar nog 881.000 ton was.

Het was het voorbije jaar te droog in Angola, maar ook de gevolgen van de 27 jaar durende burgeroorlog die in 2002 werd beëindigd, spelen de landbouwers nog parten. Wegen en spoorlijnen liggen nog grotendeels in puin en er liggen nog acht miljoen landmijnen verspreid over het land. Japan heeft verleden week aangekondigd dat het drie miljoen euro vrijmaakt om het land te ontmijnen.

Voor de onafhankelijkheid in 1975 kende Angola geen voedseltekorten. De landbouw zorgde voor het leeuwendeel van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Nu is Angola na Nigeria de grootste zwart-Afrikaanse olie-exporteur. De Angolese economie groeit sterk, maar landelijke gebieden profiteren daar niet van. Zeventig procent van de bevolking moet het met minder dan een dollar per dag stellen. IPS MDG1 (BV/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift