Angolese agenten houden Mugabe in het zadel

De minister van Binnenlandse Zaken van Angola, Roberto Monteiro, stuurt in de loop van de week drieduizend Angolese agenten naar Zimbabwe om er de Zimbabwaanse politie te steunen bij het onderdrukken van de protesten, zo meldt de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).
“Een geval van misplaatste solidariteit”, vindt het MDC. Monteiro had bij een bezoek aan Zimbabwe, waarbij een samenwerkingsovereenkomst rond publieke orde en veiligheid werd afgesloten, zijn sympathie uitgedrukt voor de Zimbabwaanse politie. Volgens Monteiro moet de politie het geweld bestrijden zodat de vrede en veiligheid behouden blijft, zo schrijft de Londense nieuwssite SouthScan.

Samen met Namibië vormt Angola de trouwste bondgenoot van de Zimbabwese president Robert Mugabe. Mugabe haalde eerder uit naar westerse regeringen die het politieke geweld in het land zouden steunen en dreigde westerse diplomaten het land uit te zetten indien ze hun kritiek niet sparen.

In het Zuid-Afrikaanse parlement groeit de verdeeldheid over het geweld in Zimbabwe. Na de milde reacties vanwege de overheid heeft het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) scherper gereageerd in het parlement. Folteringen mogen volgens het ANC niet getolereerd worden, en verschillende oppositiepartijen eisen dat de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki een sterker publiek standpunt inneemt over Zimbabwe.

De politie weigert intussen om twee door de politie mishandelde vrouwen naar Zuid-Afrika te laten reizen voor een medische behandeling. Hun ambulance werd door de politie gestopt op de luchthaven van Harare en de twee vrouwen werden teruggevoerd naar het ziekenhuis, waar ze onder politiebewaking blijven.

Ook oppositieleiders en meer dan 40 activisten die verleden week werden gearresteerd krijgen geen toelating om het land te verlaten. MDC-woordvoerder Nelson Chamisa heeft dat zaterdag aan den lijve kunnen ondervinden toen hij in luchthaven stond te wachten om richting België te vliegen voor gesprekken over de handelsakkoorden tussen de Europese Unie en de voormalige Europese kolonies (ACP-landen). Hij werd door acht mannen in elkaar geslagen en liep daarbij een schedelbasisfractuur op, zo meldt de Britse omroep BBC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.