Athene blinkt uit in milieuonvriendelijke Olympische Spelen

De voorbije winterspelen in Salt Lake City in 2002 waren de eerste ‘koolstofdioxideneutrale’ Olympische Spelen, en ook Peking heeft beloofd tijdens de volgende Spelen van 2008 inspanningen te doen. Maar in Griekenland is niemand op het idee gekomen rekening te houden met het milieu. Nadat de planning de afgelopen jaren keer op keer vertraging opliep, zijn de Grieken allang blij dat alle faciliteiten er op tijd zijn voor de officiële opening vrijdag (morgen) in Athene.

De reizen van atleten en bezoekers naar de locatie van de Spelen samen met het hoge energieverbruik ter plaatse, maken van de Olympische Spelen traditioneel een zware belasting voor het milieu. Maar de organisatoren in Salt Lake City namen samen met bedrijven maatregelen waardoor 300.000 ton minder koolstofdioxide werd uitgestoten, door het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken en energie te besparen. De meetmethode is enigszins omstreden, maar zelfs als rekening wordt gehouden met een grote foutmarge, kunnen de organisatoren de eerste ‘koolstofdioxideneutrale’ Olympische Spelen claimen.

Ook in Peking, waar de Olympische Spelen van 2008 worden gehouden, heeft de organisatie verklaard te streven naar ‘netto uitstoot van nul procent’. In Peking zijn verschillende Amerikaanse bedrijven bezig met het ontwikkelingen van milieuvriendelijke (energie)systemen.

Maar in Athene is het zelfs niet bij de organisatoren opgekomen om iets dergelijks te proberen. Koolstofdioxide? U bedoelt tijdens de Spelen?, vraagt een woordvoerster van het perscentrum in Athene. Het is duidelijk geen kwestie die de Grieken erg bezighoudt.

Dat zou wel moeten, zegt Anthony Fields van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Hij vindt dat een pakket maatregelen om de uitstoot te beperken bij de organisatie van de Spelen hoort. Het WNF publiceerde onlangs een rapport waarin aangetoond wordt dat de Olympische Spelen weinig doen om de gemaakte afspraken over het milieu na te komen.

In vergelijking met Salt Lake City, zal de uitstoot in Athene veel hoger zijn. Er zijn veel meer deelnemers en meer onderdelen en bovendien moeten atleten en bezoekers grotere afstanden afleggen. Op de koop toe is het gemiddeld 35 graden in Athene, wat betekent dat veel energie verbruikt wordt door airconditioning, waardoor fluorkoolwaterstof vrijkomt.

Een atleet die van New York naar Athene en terug reist, legt 15.854 kilometer af. Daarmee is hij verantwoordelijk voor de uitstoot van 1,74 ton koolstofdioxide, berekend naar zijn aandeel als individuele passagier. Athene verwacht de komende weken een miljoen bezoekers, inclusief duizenden journalisten. De uitstoot die veroorzaakt wordt door binnenlands transport is niet zo hoog. Maar de Olympische Spelen behoren tot de grootste internationale bijeenkomsten, en een koolstofdioxideneutraal evenement zou een sterk signaal afgeven.

(JS/ADR)Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift