België, een belastingparadijs voor de gefortuneerden!

Om zijn geld goed te verbergen, is het niet nodig naar Liechtenstein of naar Luxemburg te gaan… In heel wat opzichten is ook België een belastingparadijs. Ons bankgeheim is daar een sleutelelement van. En het is tijd om het af te schaffen.
België is een (belasting)paradijs voor de grote Belgische en buitenlandse fortuinen. De 60.000 Nederlandse belastingvluchtelingen in Vlaanderen en de 10.000 Franse belastingvluchtelingen in Brussel en Henegouwen zijn er het levende bewijs van. Wat vinden die rijke buitenlanders hier? Net hetzelfde als wat de Belgische financiële fortuinen hier vinden, namelijk: geen belasting op grote fortuinen (zoals wel in Frankrijk), noch een samenvoeging van de inkomsten (afgeschaft sinds 1982), en ook geen belasting op de meerwaarden van beurseffecten (bestaat overal elders in het Europa van de 15, behalve in Luxemburg), en evenmin een kadaster van de roerende inkomsten (zoals wel in Frankrijk), omdat dit onmogelijk is zolang het fiscale bankgeheim blijft bestaan.
Is het afschaffen van het bankgeheim een schending van het privé-leven? Maar wat dan te denken van de inkomsten uit vastgoedeigendommen en de inkomsten uit arbeid, die wel degelijk, en terecht, bij de belastingadministratie bekend zijn? Is dit niet gewoon een drogreden om de kapitaalinkomsten van de fortuinbezitters te onttrekken aan een billijke bijdrage voor de samenleving?
Men kan hieruit besluiten dat België zijn best doet om zijn rijkste inwoners tegen de belastingen te beschermen, wat een heel ongelijke verdeling van de belastingdruk tot gevolg heeft. Het is dan ook niet te verwonderen dat de belastingen in ons land niet populair zijn, en dat de meeste mensen ze als onrechtvaardig aanvoelen. Waarom zouden wij belastingen betalen, als niet allen (met name niet de inkomsten uit kapitalen) een evenredige inspanning leveren in overeenstemming met hun financiële draagkracht? De reactie van de Duitse belastingbetalers op het belastingschandaal in Liechtenstein kwam ook voort uit dat gevoel van onrechtvaardigheid.

Belastingparadijzen… een moordende concurrentie


Liechtenstein is slechts een schakel in de neerwaartse spiraal van de fiscaliteit. Meer dan 70 territoria, landen of financiële centra (waaronder België) zijn tegenwoordig belastingparadijzen. Ze zijn gespecialiseerd in een heel winstgevende financiële industrie, waar de financiële inkomsten van buitenlanders of eigen inwoners weinig of niet belast worden, of fiscaal beschermd zijn dank zij talrijke achterpoortjes (bankgeheim, trusts, stichtingen…). Die « offshore » centra hebben meer dan 13.000 miljard USD (dollar) in handen en boeken meer dan de helft van de wereldhandel van de multinationals (via filialen die op advies van de audit-industrie en fiscalisten met het oog op belastingontwijking worden opgezet). Die centra zijn ook een schuiloord voor de grote fortuinen die “hun inkomsten fiscaal wensen te optimaliseren” (lees: ontsnappen aan het grootste deel of aan alle belastingen die ze verschuldigd zijn) en daarbij worden geholpen door gespecialiseerde bankdiensten (« private banking » ) en hun fiscale adviseurs.
Door dit alles verliezen de begrotingen van de moderne staten aanzienlijke inkomsten en worden die staten meegesleurd in een moordende belastingconcurrentie, waaraan ook België niet ontsnapt, zoals blijkt uit de “notionele belastingvermindering” die door de vorige regering werd ingevoerd. Zo ontstaat er een strijd tussen enerzijds de  beleggers die steeds meer « return on investment » willen, en anderzijds de doelstellingen van de burgers en hun staten.
Want tegenover de mondialisering, en vanuit het algemeen belang, willen de staten zich ook op andere cruciale domeinen ontwikkelen: onderzoek, opleidingen, onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, zwembaden, infrastructuren… Met 20 à 30 miljard € ontdoken belastingen per jaar is het voor de Belgische staat bijna een onmogelijke opdracht om voor die uitdagingen de nodige middelen te vinden. Enkel de belastingen maken het mogelijk het “onbetaalbare” te betalen. Het is de prijs die voor de beschaving moet worden betaald.
Willen onze politici werkelijk de tak afzagen waarop ze zitten? Indien, zoals wij toch mogen veronderstellen, het antwoord neen luidt, dan kan België niet anders dan kiezen voor: de fiscale harmonisatie in de Europese Unie, het afschaffen van de uitzonderingsregeling die België geniet voor de spaarrichtlijn, het ontwikkelen van een automatische uitwisseling van belastinginformatie op Europees niveau, en later op wereldschaal (een uitwisseling die België wel van de Verenigde Staten heeft aanvaard)  en, als prioritaire eis van het Financieel Actie Netwerk en Réseau pour la Justice Fiscale,  het afschaffen van het fiscale bankgeheim … in België.
Voor FAN (Financieel Actie Netwerk): Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen), Rudy De Leeuw (voorzitter ABVV), Ann Van Laer (Nationaal Secretaris ACV), Caroline Copers (Intergewestelijk secretaris ABVV), Koen Steel (Algemeen Voorzitter KWB), Prof. Hendrik Pinxten (Voorzitter Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging), Rudy De Meyer (Hoofd Studiedienst 11.11.11), Leida Rijnhout (Algemene Coördinatie en beleidsopvolging VODO), Stefaan Declercq (Algemeen Secretaris Oxfam Solidariteit), Frank Stappaerts (voorzitter Humanistisch Verbond Antwerpen), Luc Weyn (Netwerk Vlaanderen).
Voor RJF (Réseau pour la Justice Fiscale): Jean-Marie COEN (woordvoerder ATTAC Wallonie-Bruxelles), Anne DEMELENNE (Algemeen Secretaris F.G.T.B.), François GOBBE (KAIROS Europe W-B), Denis HORMAN (Appel des 600), Daniel PUISSANT (Réseau pour la Justice Fiscale), Claude ROLIN (C.S.C.), Albert VAN DE SANDE (UNSP-Finances), Monique VAN DIEREN (Equipes Populaires), Janine VERGAUWE (Union des Religieuses de Belgique), José VERMANDERE (M.O.C.) 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.