België steunt “revolutie" in VN-voedselhulp

Het Wereldvoedselprogramma wil meer noodhulp direct aankopen bij organisaties van arme boeren in de ontwikkelingslanden. België, dat de nieuwe aanpak mee inspireerde, maakt 750.000 dollar vrij voor dergelijke aankopen in Congo.
Purchase for Progress (Aankoop voor Vooruitgang - P4P) moet een alternatief worden voor de traditionele procedure waarbij het Wereldvoedselprogramma bij een aantal op voorhand vastgelegde leveranciers offertes inzamelt om zo goedkoop mogelijk grote hoeveelheden voedselhulp te kunnen inslaan. Dat graan, melkpoeder en andere levensmiddelen komen daardoor meestal van grote landbouwbedrijven of handelaars die het efficiëntst werken en geen problemen hebben met massale leveringen.
Het P4P-initiatief zou ook arme boeren een kans geven voedsel te leveren voor noodhulpoperaties. De gegarandeerde afzet en de leveringcontracten die op voorhand worden afgesloten, zullen hen aanmoedigen meer te produceren en productiever te worden. “Dit is een revolutie in de voedselhulp”, zegt Josette Sheeran, de directeur van het WFP.
“Meer dan de helft van de 90 miljoen mensen die noodhulp krijgen van ons zijn arme boeren. Hun probleem is meestal dat ze afgesneden zijn van goede markten, geen goede transportmiddelen hebben en hun oogst niet goed kunnen opslaan.” Daardoor blijven ze arm en hulpbehoevend. Het P4P-initiatief kan volgens Sheeran “die cirkel van honger” doorbreken.
De komende vijf jaar zal het Wereldvoedselprogramma in 21 landen P4P-experimenten opzetten. Dat zou minstens 350.000 arme boeren aan een beter inkomen moeten helpen.

Belgische inspiratie


Het WFP haalt zijn inspiratie onder meer uit een Belgisch initiatief. Met steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en de Belgische ngo Vredeseilanden produceren boeren in de Congolese provincie Noord-Kivu maïsmeel en bonen voor het WFP. Die voedt daarmee de talrijke oorlogsvluchtelingen in de streek. De Congolese boeren kunnen rekenen op zaaigoed, meststoffen en werktuigen, hulp bij de verbetering van landbouwwegen, van de molens om maïs te malen en bij de drainage van landbouwzones.
België zit tot eind 2009 in de Raad van Bestuur van het Wereldvoedselprogramma en moedigt ook andere landen aan om lokaal voedsel aan te kopen voor noodhulp. Bij de voorstelling van het P4P-initiatief woensdag (24 september) in New York maakte België bekend dat het 750.000 dollar vrijmaakt voor de directe aankoop van voedselhulp in Congo. Er komt ook 66 miljoen dollar van de Bill en Melinda Gates-stichting en 9,1 miljoen dollar van de Howard G. Buffett stichting.

Uitkijken voor negatieve effecten


Er is ook kritiek op de plannen van het Wereldvoedselprogramma. “Voor arme boeren in sommige Afrikaanse landen is het knelpunt inderdaad dat ze geen markt vinden voor hun oogst”, zegt Per Pinstrup-Andersen, een expert van de Amerikaanse Cornell Universiteit. “In die gevallen kan de P4P-aanpak werken. Maar er zijn ook veel boeren die niet meer kunnen produceren. Nu de vraag naar voedsel en de prijzen al hoog zijn, kan bijkomende vraag van het Wereldvoedselprogramma de situatie nog benarder maken.” Volgens Pinstrup-Andersen moet het Wereldvoedselprogramma in elk geval werk maken van de verbetering van de landbouwinfrastructuur waar het actief wordt. Directeur Sheeran zegt dat het Wereldvoedselprogramma WFP “goed zal uitkijken om lokale markten geen concurrentie aan te doen.”
Het grootste deel van de voedselhulp die het Wereldvoedselprogramma verdeelt, komt uit al uit ontwikkelingslanden, maar niet van kleine boeren. In 2007 was Oeganda met 210.000 ton de grootste leverancier. De Oegandese president Yoweri Museveni is blij met het P4P-initiatief. Volgens hem is het feit dat veel Oegandese boeren veroordeeld zijn tot overlevingslandbouw de belangrijkste oorzaak van de armoede in zijn land. Hij hoopt dat de P4P-aanpak meer boeren in staat zal stellen aan commerciële landbouw te gaan doen. Daardoor zal volgens hem zowel de voedselzekerheid als de inkomenszekerheid in Oeganda verbeteren.
Vooruitgang in de strijd tegen honger en armoede in de wereld is hard nodig. De gestegen prijzen voor levensmiddelen, meststoffen en brandstof hebben veel arme mensen in de problemen gebracht. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) waren er eind 2007 923 miljoen mensen ondervoed, 75 miljoen meer dan een jaar eerder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.