België wil 10 procent ontwikkelingsbudget investeren in landbouw

België wil de financiële steun voor de landbouw in ontwikkelingslanden tegen 2010 opdrijven van 5,4 tot 10 procent van het budget van de federale ontwikkelingssamenwerking (DGOS). De belofte is een van de voorstellen waarmee minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) volgende week wil uitpakken op de Wereldvoedseltop in Rome.
De VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO organiseert van 3 tot 5 juni een conferentie over de voedselproblematiek. Omdat enkele politieke zwaargewichten zoals de Braziliaanse president Luiz Inacio da Silva en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy er zichzelf hebben uitgenodigd, wordt met meer dan gewone belangstelling naar de top uitgekeken.

Minister Michel gaat ook naar Rome en is vast van plan België met “concrete politieke voorstellen” in de kijker te werken. Zo kondigde Michel aan dat België tegen 2010 10 procent van de middelen voor de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking zal investeren in de landbouwsector van de partnerlanden in het Zuiden. In 2008 bedraagt dat percentage nog maar 5,4 procent.

De minister deed zijn aankondiging op een persconferentie in het bijzijn van federaal Landbouwminister Sabine Laruelle (MR) en de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, de Belg Olivier De Schutter.

Michel pleit er verder voor dat hulporganisaties hun voedselhulp meer gaan aankopen bij lokale boeren. Nu gebeurt dat nog maar voor 19 procent van de hulp. Binnen het Wereldvoedselprogramma van de VN, dat veruit de meeste noodhulp verdeelt, loopt sinds 2006 al een programma om lokale boeren te helpen om in te gaan op aanbestedingen van het WFP. Het voordeel van lokale aankopen door hulporganisaties is dat de boeren een eerlijke prijs krijgen en dat hun productiecapaciteit wordt versterkt.

“Stap vooruit”



Voor Gert Engelen van Vredeseilanden is de belofte om naar 10 procent hulp voor de landbouw te gaan “een stap vooruit”. “Er is een duidelijk engagement van de regering om dit hard te maken”, zegt Engelen, “Dit is het resultaat van intensief overleg tussen de minister en de ngo’s, waar we de minister erkentelijk voor zijn. Eigenlijk zitten we met de Belgische regering op dezelfde lijn, namelijk dat je landbouw niet zomaar kan overlaten aan een vrije wereldhandel.”

Volgens Michel en Laruelle moet Afrika tegen 2015 zelfvoorzienend worden inzake voedselvoorziening. Landbouwminister Laruelle zei dat Afrikaanse landen ook de beleidsinstrumenten moeten krijgen om hun boeren te beschermen tegen de grillen van de wereldmarkt, net zoals de Europese Unie dat doet met haar gemeenschappelijk landbouwbeleid.

EPA’s



Dat de Europese Unie tegelijk de invoertarieven van Afrikaanse landen aan het ontmantelen is door met hen Economische Partnerschapsakkoorden af te sluiten, is volgens Laruelle het onvermijdelijke gevolg van de afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (OMC). Die verplichten de EU en haar voormalige kolonies om minstens 80 procent van hun wederzijdse handel te liberaliseren

VN-rapporteur De Schutter sloot niet uit dat de EPA’s in sommige sectoren “een potentieel vernietigende impact kunnen hebben, als ze niet worden begeleid door een soort Marshallplan”. “Er zijn heel wat impactstudies gebeurt, maar omdat de situatie van land tot land verschilt is het moeilijk om een algemeen oordeel te vellen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.