Belgisch paardenmiddel tegen aids

Een Belgisch apotheker en voormalig docent van de KULeuven, Edward Verhaeren, heeft naar eigen zeggen een plantaardige bereiding ontwikkeld die aidslijders een langer leven kan bezorgen. Hij verwerkte een tiental planten in een ‘immuniteitsverhogend, antiviraal en antibacterieel’ alcoholisch extract, dat intussen al verkocht wordt in vier Afrikaanse landen.
‘Phytexponent brengt de patiënt weer op gewicht en verhoogt de concentratie van zogenaamde CD4-cellen in het lichaam’, zegt verkoopsdirecteur Joris Ghyssaert. ‘Een aanwijzing dat het virus terrein verliest.’
Op de website van het bedrijf Pharmapath prijzen lezersbrieven het goedje warm aan, vooral omdat het de algemene weerbaarheid verhoogt. Een schooldirecteur uit Johannesburg is in de wolken nu zijn lerarenkorps aan de phyt zit en zich nog amper ziek meldt. En Congolese dokters vragen de internationale donorgemeenschap in een petitie om het product gratis aan te bieden in hiv-klinieken.
Phyt voldoet echter niet aan de voorwaarden om als geneesmiddel geregistreerd te worden. In de VS gaat het als voedingssupplement over de toonbank. In Zuid-Afrika mocht Ghyssaerts firma het wel informeel testen op dertig aidspatiënten, nadat het eerst op renpaarden en kippen was getest. Voorlopig is daar echter geen letter over verschenen in vakliteratuur.
‘Verhalen over plantenextracten en andere wondermiddelen die aids genezen, heb ik al honderden keren gehoord.’
‘Verhalen over plantenextracten en andere wondermiddelen die aids genezen, heb ik al honderden keren gehoord’, reageert Bob Colebunders van het Tropisch Instituut in Antwerpen. ‘Maar nooit is er wetenschappelijk bewijs geleverd. Het gaat meestal om charlatanerie en geldgewin.’ De kans dat plantenextracten het erg gesofisticeerde hiv-virus te lijf kunnen gaan, is volgens Colebunders (bijna) nihil.
‘Miljoenen Afrikanen hebben gratis toegang tot aidsremmers, waarvan we met zekerheid weten dat ze het virus levenslang onderdrukken’, zegt Colebunders. ‘Nu een middel aanprijzen waarvan de werkzaamheid niet bewezen is en dat mogelijk zelfs de werking van deze antiretrovirale medicijnen bemoeilijkt, vind ik ronduit gevaarlijk. Dit is misbruik maken van goedgelovige mensen. Het kost zo al genoeg moeite om de theraptietrouw in Afrika te verbeteren en mensen tot condoomgebruik aan te zetten.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift