Belgisch toerisme vaart wel bij opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde zal een positieve invloed hebben op het toerisme in de Benelux. Dit staat te lezen in het rapport Climate change and tourism: Where will the journey lead? van de Deutsche Bank Research. Andere toeristische bestemmingen zoals Griekenland en Spanje zullen minder populair worden door het stijgende aantal hittegolven, stormen en periodes van droogte.
‘Toeristische sectoren die sterk afhankelijk zijn van goed weer, zullen economisch gezien zware klappen krijgen’, zegt Eric Heymann, auteur van het rapport, in The New Zealand Herald. Voor populaire vakantiebestemmingen zoals Malta, Cyprus, Oostenrijk, Griekenland, Maleisïe, Spanje en Jamaica ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.
Het Belgisch toerisme is niet klimaatgevoelig en heeft daarom geen last van de opwarming van de aarde. De meeste toeristen komen naar ons land om de grote steden te bezoeken en doen dit het liefst in de lente of de herfst.
Naast het Belgisch toerisme zullen ook de toeristische sectoren in Canada, de VS, Duitsland, Nieuw-Zeeland en de Baltische staten de vruchten plukken van klimaatverandering.
Volgens het rapport zal de toeristische sector in het Middenlands Zeegebied het zwaarst getroffen worden. De landen rond de Middenlandse Zee, die vooral gegeerd zijn als strandvakantiebestemming, zullen in de toekomst minder aantrekkelijk worden door langdurige hittegolven tijdens de zomermaanden. Een bijkomd probleem is een tekort aan water voor toeristische faciliteiten. De World Tourism Organisation (UNWTO) vreest dat tegen 2030 in Spanje te weinig water voorradig zal zijn voor het vullen van zwembaden en het irrigeren van golfterreinen.
Naast natuurgebonden fenomenen, hebben ook de hoge transportkosten een negatieve  invloed op het toerisme in vele landen. ‘Als lange-afstandsvluchten duurder worden door de almaar stijgende brandstofprijzen, zullen minder toeristen reizen naar verafgelegen gebieden. Voor een land als Australië heeft dit zware economische gevolgen’, zegt Heymann.
De Europese Commissie schat dat binnen tien jaar de prijs van een gemiddeld vliegtuigticket ongeveer met veertig euro zal stijgen.
‘Toeristen zullen daarom over enkele jaren ‘goedkope transportmiddelen’ zoals de boot en de trein verkiezen boven de auto en het vliegtuig om zo de reiskosten te drukken’, voorspelt Heymann. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift