Belgische fiscus kan arme koffieboeren niet helpen

Wat als de Belgische fiscus de omstreden accijnzen op koffie zou schenken aan projecten om arme koffieboeren uit de miserie te helpen? Politici, koffiebranders en ngo’s zijn gewonnen voor het idee. Maar de 13 miljoen euro gewoon doorsluizen, mag niet van de wet.



‘Ik vind dat België de accijnzen op koffie moet gebruiken om koffieboeren te ondersteunen.’ Wie zaterdag inkopen gaat doen, loopt veel kans om die stelling onder zijn neus geduwd te krijgen. De wereldwinkeliers van Oxfam gaan op 14 mei, de Internationale Dag van de Eerlijke Handel, de hort op met vier eisen om de koffiecrisis in het Zuiden te helpen oplossen.

De Belgische koffiebranders scharen zich achter de eis om de opbrengsten van de taksen - een slordige 13 miljoen euro - aan kleine koffieboeren in het Zuiden te schenken.

Wie in België een kop koffie bestelt, spijst - waarschijnlijk zonder het te weten - de staatskas. België is samen met Duitsland het enige Europese land dat nog accijnzen heft op het bakje troost.

Accijnzen op koffie? Inderdaad, zegt de Belgische koffielegende Yvan Rombouts. Een kwart euro per gebrande kilo om precies te zijn. Drie tot 5 procent van de prijs die de koffiegebruiker betaalt, vloeien naar de fiscus.

De accijns werd in 1981 stilzwijgend ingevoerd - officieel om gezondheidsredenen maar in feite om de wankelende begroting te helpen rechttrekken. Het Koninklijk Verbond van Koffiebranders en zijn raadgever Rombouts hebben twintig jaar tegen de koffieaccijns gevochten. Tevergeefs. De fiscus drinkt koffie en is hopeloos verslaafd aan instant inkomsten.

Vandaag (dinsdag) trokken de Belgische koffiebranders samen met de Belgische Fair Trade beweging naar het ministerie van Financiën om de overheveling van de koffieaccijns te bespreken. Max Havelaar en Oxfam-Wereldwinkels vroegen dat Financiën de som overhevelt naar het departement Ontwikkelingssamenwerking.

Dat geld kan België investeren in een duurzame koffiesector, om een nieuwe koffiecrisis te voorkomen, zegt An Lambrechts van Oxfam-Wereldwinkels. De crisis als gevolg van de historisch lage koffieprijs deed miljoenen koffieboeren in ontwikkelingslanden de das om. Ook de Belgische koffiedrinker is gebaat met het voorstel, meent Rombouts, die optreedt als raadgever van Koninklijk Verbond van Koffiebranders. Op het toppunt in 2002 kon je de koffiecrisis letterlijk smaken: de koffie die werd ingevoerd was minderwaardig.

Het idee kan ook in de politieke wereld op bijval rekenen. De ministers van Financiën en Begroting Didier Reynders en Johan Vande Lanotte toonden zich principieel voor het overhevelen van de accijns.

Maar op een voorbereidende vergadering vandaag (dinsdag) kregen de ngo’s en de koffiebranders het deksel onverwacht op de neus. Er is een belangrijke juridische hinderpaal, zegt Gilles Chevalier, een expert op Financiën. Het is bij wet verboden in dit land om inkomsten uit accijnzen voor één bepaald doel te reserveren. Het moeten per definitie algemene inkomsten zijn.

Het roemloze einde van een briljant idee? Helemaal niet, zegt An Lambrecht van Oxfam-Wereldwinkels. Er bestaat een oplossing: je kan de koffieaccijnzen toevoegen aan het budget voor ontwikkelingshulp. Dat komt op hetzelfde neer. Koffiebaron Rombouts gelooft dat de vestzak-broekzakoperatie al rond kan zijn in september. Het is perfect mogelijk om de 13 miljoen in te schrijven in het budget voor ontwikkelingssamenwerking in 2006. Dat past bovendien in het wettelijk vastgelegde groeipad voor ontwikkelingssamenwerking, zegt hij. België wil tegen 2010 net als Nederland 0,7 procent van zijn bruto binnenlands product aan ontwikkelingssamenwerking spenderen. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.