Belgische styliste en sommelier winnen BE FAIR Award

Styliste Martine Ernoux van kledinglijn Satya en sommelier Vincent De Coninck van Vino Mundo ontvingen gisteren (25 september) de BE FAIR award uit de handen van Stijn Coninx en Raoul Reyers. De prijs is 5000 euro waard en bekroont twee jonge Belgische ondernemingen die eerlijke handel bevorderen.
Ze werkte eerst voor grote ketens als Inno en Prémaman, maar in oktober 2004 waagde Martine Ernoux uit Ciney de sprong. Ze begon met haar eigen kledinglijn voor kinderen en vrouwen: Satya maakte daarbij ze een weinig evidente keuze: ze werkt uitsluitend met fairtradekatoen. Satya werkt momenteel samen met groothandel en magazijnwinkel Stof en Aarde uit Harelbeke.

Aan de vooravond van de Week van de Fair Trade haalt haar initiatief nu de eerste BE FAIR Award. De prijs gaat uit van het Fair Trade Centre van de Belgische Technische Coöperatie (BTC).

“De jury apprecieerde enerzijds de directe relatie tussen de Belgische zaakvoerdster en de producent - het Indiase familiebedrijf Agrocel en de Indiase textielverver Colors of Nature”, zegt Steven De Craen van het Fair Trade Centre. “Agrocel werkt alleen met biologisch katoen; Colors of Nature alleen met natuurlijke kleurstoffen. Door de rechtstreekse band met de styliste verdwijnt er geen geld naar tussenverkopers. Anderzijds koos de jury voor haar omdat mode een zeer moeilijke sector is om op een rendabele manier fairtradeprincipes te volgen. Het is sowieso moeilijk om een eigen lijn op te starten.”

Een tweede Award gaat naar Vino Mundo, het eenmansbedrijf van gediplomeerd sommelier Vincent De Coninck. Hij is gespecialiseerd in biologische en fairtradewijnen voor particulieren via een webshop en ook voor de horeca. De Craen: “De jury vond het vernieuwend dat een wijnkenner uitgaat van wijnkwaliteit en tegelijk deze nichemarkt aanboort.”

Beide winnaars krijgen een cheque van 5000 euro die hen werd overhandigd door de Minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De jury bestond uit iemand van AlterbusinessNews, de directeur van Fair Trade Original, de directeur van Kauri, een privé-consulent ontwikkelingssamenwerking en twee mensen van het Fair Trade Centre zelf. De twee winnaars werden gekozen uit 12 bedrijven of verenigingen die zich kandidaat stelden en aan de basisvoorwaarden voldeden. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt. “Er zijn nog niet zoveel van dit soort fairtradebedrijven in België”, zegt De Craen. “We willen de winnaars financieel ondersteunen en extra publiciteit bieden.” IPS

Foto’s op
www.style-satya.org
www.vinomundo.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift