"Beter strafrecht in Midden-Amerika moet prioriteit VS worden"

Versterking van het strafrecht is essentieel om de geweldsexplosie in Midden-Amerika te stoppen, schrijft de invloedrijke Council for Foreign Relations in een nieuw rapport. Daarvoor moet de Amerikaanse hulp verdubbeld worden.

De hulp, die onder meer door Buitenlandse Zaken en door het Pentagon wordt verstrekt, zou moeten worden verhoogd tot zo’n 600 miljoen dollar (456 miljoen euro), vindt de organisatie. Maar meer nog dan nu zou de nadruk moeten liggen op training in wetshandhaving, beschermingsprogramma’s voor getuigen, aanklagers en rechters, en hervorming van de overbevolkte gevangenissen in de regio.

Prioriteit

“Steun aan het verminderen van geweld in Centraal-Amerika zou in de regio de topprioriteit moeten zijn voor de VS”, zegt Michael Shifter, de auteur van het rapport, tevens hoofd van Inter-American Dialogue, een andere denktank. “Het geweld is een reële bedreiging voor de rechtsstaat en het toch al zwakke bestuur. Onze belangen in de handel en in de strijd tegen drugshandel zijn heel moeilijk te versterken als het geweld niet minder wordt.”

Ook in de VS zelf kan er iets worden gedaan: de vraag naar drugs proberen te verminderen, de export van gevaarlijke wapens strenger in de gaten houden en informatie geven over criminelen die door de VS worden uitgezet. Daarbij zou het een economische steun voor Guatemala en El Salvador zijn als ongedocumenteerde migranten uit die landen in de VS een tijdelijke status of een verlenging daarvan zouden krijgen.

Het geweld in de regio is schrikbarend toegenomen, vooral in de “noordelijke driehoek” Honduras, El Salvador en Guatemala. In Honduras worden per 100.000 inwoners 82 mensen vermoord, waarschijnlijk het hoogste ter wereld. El Salvador loopt met 66 moorden per 100.000 — drie keer zo veel als Mexico — niet ver achter.

Bendes

Het meeste geweld wordt toegeschreven aan bendes, waarvan de belangrijkste, Mara Salvatruchas (MS-13) en de 18th Street Gang (M-18) hun oorsprong hebben in de Amerikaanse immigrantengemeenschap. Bendeleden, massaal uitgezet door de Amerikaanse immigratiedienst, vonden in de landen die uit een burgeroorlog kwamen een “groot reservoir aan gedemobiliseerde en werkloze mannen die makkelijk aan wapens konden komen”, aldus het rapport. Ook de opkomst van de Mexicaanse drugskartels, vooral de Zeta’s, hebben het geweld verergerd.

Amerika heeft een speciale verantwoordelijkheid, vindt de denktank, gezien de lange geschiedenis van betrokkenheid bij oorlogen, migratie, drugs en wapenhandel.
De Midden-Amerikaanse regeringen zoeken meer en meer steun bij hun legers, zegt Shifter. “De pressie zal dus groeien om de militaire hulp te verhogen.”

Dat ziet hij nu al gebeuren bij onder meer de nieuwe president van Guatemala, de oud-generaal Otto Perez Molina. Die wil dat Amerika het oude verbod op hulp aan het Guatemalaanse leger opheft. Maar die druk moet de regering weerstaan, vindt hij. Of het moet aan strenge voorwaarden worden gebonden, zoals hervormingen van de rechtsstaat en volledige samenwerking met de VN-Commissie tegen Straffeloosheid.

Hervormingen voorop

“De belangrijkste les” van Plan Colombia en het Merida Initiatief in Mexico, schrijft het rapport, is dat het “wijzer is om de schaarse middelen te richten op grondige institutionele hervormingen” dan om het geld te steken in het bestrijden van het drugs.

Een andere aanbeveling gaat over belastingen. De belastinginkomsten bedragen gemiddeld maar 17 procent van het bruto binnenlands product, minder dan in sub-Sahara Afrika. Washington moet regeringen stimuleren om meer geld binnen te halen. “We hebben staten die geen geld hebben en private sectoren die niet willen”, zei Carlos Dada, oprichter van de nieuwssite El Faro in El Salvador, deze week bij een debat over het rapport.

David Holiday, een oude Midden-Amerikadeskundige van het Open Society Policy Center, vraagt zich af of de strafrechtelijke instellingen wel te verbeteren zijn. Zo heeft de politie in El Salvador volgens hem “het kantoor van de inspecteur-generaal effectief uitgehold en promotie gegeven aan officieren die werden onderzocht”.

Volgens Shifter is dat echter geen reden om er niets aan te doen. “Dat is ook wat iedereen over Colombia zei”, zegt hij, “maar Colombianen hebben nu meer veiligheid dan twaalf jaar geleden, en ik denk dat de VS daaraan hebben bijgedragen. Het gaat er niet om dat Midden-Amerika een nieuw Zweden wordt, maar dat het geweld onder controle komt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.