Betogers tolereren brutale repressie in Oaxaca niet

De spanningen in de zuidelijke Mexicaanse stad Oaxaca blijven duren. Vorige week maandag liep een demonstratie van de APPO, Volksassemblee van Oaxaca, volledig uit de hand. De oproerpolitie beukte met veel geweld op de manifestanten in. Bijna veertig actievoerders werden opgepakt en enkele zijn er erg aan toe na mishandeling op het politiekantoor.
Niet ver van de locatie waar de jaarlijkse ‘Guelaguetza feesten’ plaatshebben, troffen de manifestanten en de talrijk aanwezige politieagenten elkaar. Wat volgde was een gewelddadige strijd. Betogers en politie bekogelden elkaar met stenen, de politie gebruikte traangas en verrichtte willekeurige arrestaties.
Uit betrouwbare bron vernam de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat de politieagenten mensen van bussen trokken en uit auto’s sleurden om hen daarna op het politiekantoor te lijf te gaan.
Emetorio Merino Cruz werd van een bus gezet en gearresteerd omdat hij vuil aan zijn handen had, wat er volgens de politie op wees dat Cruz met stenen had gesmeten en dus een van de onrustzaaiers moest zijn. Na enkele uren achter de tralies werd hij naar het ziekenhuis overgebracht. Diagnose: uiteengebarsten ingewanden. Cruz vecht momenteel nog steeds voor zijn leven. 

Mensenrechten van betogers respecteren


“We erkennen dat de staat van Oaxaca de plicht heeft om manifestanten die de wet overtreden te vervolgen”, zegt José Miguel Vivanco van Human Rights Watch, “maar politieagenten hebben ook de plicht om de basisrechten van gevangenen te respecteren tijdens de uitvoering van hun taak”.
Ook de staatssecretaris voor Mensenrechten van Oaxaca, Rosaorio Villalobos, gaf publiekelijk toe dat er sprake was van overdreven gebruik van geweld en zei dat de overheid zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen voor deze acties. 
Gouverneur Ulises Ruiz kondigde alvast aan dat er een grondig en neutraal onderzoek volgt. Human Rights Watch hoopt dat de verantwoordelijken sancties zullen krijgen in de vorm van een ontslag en criminele vervolging. 
De APPO- manifestaties die de dagen daarop volgden, verliepen allemaal vreedzaam.
Voor meer info en achtergrond over dit onderwerp: lees hier
Bronnen:
http://hrw.org/
http://pueblosrebeldes.org/
http://www.asambleapopulardeoaxaca.com
www.mo.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.