Bevallen in Spanje, sterven in Portugal

Veel Portugese vrouwen kunnen sinds kort makkelijker in Spanje bevallen dan in eigen land. Uit besparingsoverwegingen heeft de regering een reeks verlieslatende kraamafdelingen in kleinere plaatsen gesloten. De socialistische premier José Sócrates ligt onder vuur voor die radicale afslanking van het gezondheidswezen.
Naast kraamafdelingen, moeten ook spoedafdelingen van openbare ziekenhuizen in kleine steden en gezondheidscentra die niet goed draaien eraan geloven. Kleine ziekenhuizen krijgen minder personeel. Verder zijn behandelingen duurder geworden, vervelend in een land waar veel mensen het niet breed hebben en waar geneesmiddelen duurder zijn dan in Spanje, Frankrijk en Italië.
De Portugese regering heeft geen probleem met de sluiting van ziekenhuizen. Er moet nu eenmaal gesneden worden in de overheidsuitgaven, en de ziekenhuizen in de grote steden en in buurland Spanje zijn beter dan kwakkelende instellingen in afgelegen gebieden, luidt het argument.
De Portugese vrouwen zien het anders. Op betogingen tegen het controversiële besparingsbeleid dragen ze spandoeken met “Baren in Badajoz, sterven in Portugal”. Badajoz is de grootste stad van de Spaanse grensregio Extremadura en ligt voor veel Portugese gemeenten dichterbij dan de meest nabije Portugese stad.
De sluiting van de kleine ziekenhuizen spaart allicht geld, maar geen mensenlevens. Er zijn al enkele oude mensen gestorven tijdens het vervoer naar verder gelegen ziekenhuizen in Portugal en Spanje. Sommige patiënten moeten nu meer dan 200 kilometer ver weggebracht worden.
Ook de sluiting van instellingen waar zwangere vrouwen terecht kunnen, blijkt riskant. Een van de plaatsen die hun kraamkliniek verloren is Figueira da Foz, een havenstad op 200 kilometer ten noorden van Lissabon. Zwangere vrouwen moeten nu naar het 35 kilometer verderop gelegen Coimbra. De voorbije twee weken hebben al twee vrouwen hun kind op de wereld gebracht in een ambulance tussen Figueira da Foz en Coimbra.
Het nieuws deed de ronde in de Portugese media en gezondheidsminister Antonio Correia de Campos kondigde een onderzoek aan. Maar hij gaf ook verstaan dat hij er geen spijt van heeft de kraamafdeling in Figueira da Foz te hebben gesloten. Volgens hem is er bij vrouwen die bevallen op weg naar het ziekenhuis iets fout gelopen bij de begeleiding van de zwangerschap.
Helemaal verontwaardigd zijn de Portugezen die voortaan naar Spanje moeten uitwijken voor een geboorte. “De vrouwen in dit land kunnen zich de extravagante luxe niet meer veroorloven hun kinderen in Portugal te krijgen”, sneert Eva Assunção, een jonge Portugese die pas moeder is geworden. Ze komt uit het centrum van het land maar liet zich een paar dagen voor de geboorte in Lissabon domiciliëren om daar geholpen te worden.
Het is ook de vraag of de sluiting van ziekenhuizen Portugal helpt de ellenlange wachtlijsten voor medische ingrepen weg te werken. Eind 2006 wachtten er volgens het ministerie van Volksgezondheid meer dan 225.000 mensen op een operatie. Meer dan de helft daarvan oefende al langer dan een half jaar geduld, 25.000 zelfs twee jaar. Minister Correia de Campos zegt wel dat de lijsten langzaam korter worden.
De besparingen leveren wel iets op. Volgens premier Sócrates is het Portugese begrotingstekort vorig jaar teruggelopen tot 3,9 procent, waar de regering zelf eerder nog 4,6 procent had voorspeld. Portugal wil het tekort tegen 2008 onder de grens van de 3 procent duwen die de EU voorschrijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.