Bhutaanse vluchtelingen vertrekken uit Nepal

Er komt een einde aan een van de langst aanslepende vluchtelingendrama’s in Azië. Na bijna twintig jaar kunnen tienduizenden Bhutaanse vluchtelingen hun ellendige kampleven in het zuidoosten van Nepal ruilen voor een nieuwe start in Noord-Amerika en een aantal andere rijke landen. De eerste, meest kwetsbare vluchtelingen zijn al weg.
In de zeven kampen in Nepal leven meer dan 100.000 Lhotsampa’s, Bhutanezen van Nepalese afkomst die in 1990 op de vlucht gingen uit Bhutan voor discriminatie en zware repressie. Hun situatie leek uitzichtloos. Nepal erkent hen niet als vluchtelingen, Bhutan wil hen niet terug en tot vorig jaar leken ook geen rijke landen bereid een deel van de Lhotsampa’s op te nemen.
Maar dat laatste is nu veranderd. Vorig jaar zegden de VS opeens toe dat ze 60.000 kampbewoners zullen opnemen. Canada wil 5000 Lhotsampa’s toelaten en ook Nederland, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland beloofden een aantal vluchtelingen voor hun rekening te nemen.

Tienduizenden kandidaten


Nu voegen die landen stilaan de daad bij het woord. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR konden sinds januari vooral vrouwen, kinderen en zieken vertrekken naar landen als de VS en Noorwegen. Eind maart zou nog eens een honderdtal vluchtelingen overgeplaatst worden, vooral naar de VS.
Het UNHCR bereidt de verhuizing van de kampbewoners sinds november voor. Op een eerste lijst met kandidaten staan al 11.000 namen, en nog tienduizenden andere vluchtelingen zouden ook bereid zijn naar overzee te vertrekken.
Vooral de jonge Lhotsampa’s staan te dringen om te vertrekken. De kampbewoners hebben nauwelijks mogelijkheden om hogere studies aan te vangen of te werken. Ze worden scheef bekeken door de Nepalezen uit de omgeving. In de kampen worden veel zelfmoorden gepleegd, terwijl ook geweld, alcoholmisbruik en vrouwen- en kinderhandel veel voorkomen.
Oudere vluchtelingen hopen nog altijd dat ze zullen kunnen terugkeren naar Bhutan. De gesprekken die Nepal en Bhutan daarover in 1993 begonnen, leverden nog geen werkbare resultaten op. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen ook dat vluchtelingen die proberen terug te keren nog altijd veel gevaar lopen in Bhutan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.