Birma kan buitenlandse hulp niet langer weigeren

De Verenigde Naties (VN) moeten niet langer wachten op groen licht van het militaire regime in Birma om hulp te leveren. De VN kan daarvoor de ‘responsibility to protect’-clausule inroepen: de verantwoordelijk van de internationale gemeenschap om de bevolking van een land te beschermen indien de staat zijn burgers niet wil of kan beschermen.
  • unosat unosat
Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vandaag aangekondigd. De cycloon Nargis, die zaterdag door Birma trok, heeft al minstens vijftienduizend doden geëist en nog eens duizenden mensen zijn vermist. De militaire junta heeft de Verenigde Naties toestemming gegeven om hulgoederen naar Birma te sturen, maar hulpverleners wachten nog altijd op visa  om het land binnen te kunnen.

Birma geeft traditioneel niet graag toe dat het hulp nodig heeft. De overheid weigert de Verenigde Naties en andere organisaties steevast toegang tot rurale gebieden in Birma en het voorbije jaar zijn de beperkingen voor de internationale hulpverleners strikter dan ooit geworden.

Hulp komt op gang


Artsen zonder Grenzen meldt dat verschillende teams al begonnen zijn met evaluaties van de noden van de bevolking in Yangon en omgeving, en met het lenigen van de meest dringende noden. De organisatie heeft extra personeel en materiaal klaar staan voor vertrek.
‘Nu de regering een oproep heeft gelanceerd voor internationale hulp, is het essentieel dat er noodvisa worden uitgereikt en dat hulpgoederen het land binnen kunnen. De AZG-teams wachten al 48 uur om ons te komen helpen in de Delta’, zegt Souheil Reiche, AZG-verantwoordelijke in Yangoon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.