Blogsite bundelt ervaringen BTC-vrijwilligers

De blogsite www.blogcooperation.be bundelt de wedervaren van de jongeren die onder de hoede van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) als vrijwilliger vertrokken zijn naar een van de landen waar de Belgische Ontwikkelingssamenwerking actief is. De BTC wil op die manier een platform creëren om informatie en ervaringen uit te wisselen.
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) creëerde in 2006 een Vrijwillige Dienst voor de Ontwikkelingssamenwerking (VDOS) om jongeren de kans te geven een eerste beroepservaring op te doen in een ontwikkelingsland. De vrijwilligers worden na een selectieprocedure uitgestuurd naar een van de achttien landen waar de BTC actief is, voor een periode van één tot drie jaar.

‘Vrijwilliger’ wil niet zeggen dat de jongeren alle kosten zelf dragen. Ze krijgen een bescheiden maandloon, gratis huisvesting, hebben recht op één retourticket per jaar en vallen verder onder de Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid.

Met het initiatief wil de Belgische Ontwikkelingssamenwerking voor jong bloed zorgen en op termijn “bijdragen tot een nieuwe generatie coöperanten” in een sector die kampt met vergrijzing. Het is ook de bedoeling dat de vrijwilligers zich inschakelen in sensibiliseringsacties om het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in België te vergroten.


Sensibilisering



“De blogsite kadert eigenlijk in onze doelstelling om via de vrijwilligers de Belgische bevolking te sensibiliseren.”, zegt Monica Quintens, communicatieverantwoordelijke bij de BTC. “We vragen de ongeveer 75 vrijwilligers die nu al op post zijn om te getuigen over hun ervaringen en over de activiteiten van de lokale partnerorganisatie waarmee ze werken.”

Volgens Quintens hebben de meeste vrijwilligers al een persoonlijke blogsite en zal het erop aankomen ze te motiveren om ook iets voor het BTC-blog te schrijven. “De realiteit is dat de mensen vaak erg in hun werk zijn ondergedompeld, maar het behoort ook tot hun taken om aan sensibilisering te doen. Het blog is daar een eerste instrument voor, dat zich aanvankelijk vooral richt op de entourage en familie van de vrijwilligers. We verwachten één à twee berichten elke twee maanden.”

De eerste groep vrijwilligers vertrok eind 2006 en het is de bedoeling om uiteindelijk 100 overzeese posten te creëren. De volgende selectieprocedure start in het voorjaar van 2009. Om in aanmerking te komen mag je nog niet langer dan twee jaar aan het werk zijn of al gewerkt hebben in een ontwikkelingsland. Je moet verder twintig jaar oud zijn, in het bezit zijn van een diploma hoger middelbaar onderwijs en hebben deelgenomen aan een ‘infocyclus’, een door de BTC georganiseerd cursus over ontwikkelingssamenwerking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.