Bolivianen willen af van arme federale staat

Is het straatarme Bolivia gediend met regionale autonomie? De populaire president Evo Morales roept zijn landgenoten op vandaag met neen te antwoorden in een referendum over die vraag. Maar volgens de opiniepeilingen wordt het ja.
Ondernemers en politici in de relatief welvarende provincie Santa Cruz dringen al lang aan op zeggenschap over de inkomsten uit hun bloeiende landbouw en economie. Andere regio’s volgen nu opeens, in de hoop meer middelen los te krijgen van de nochtans berooide staat.

Morales won vorig jaar de verkiezingen met een overtuigende meerderheid. Hij speelde zijn populariteit uit door snel een aantal maatregelen te laten goedkeuren die de regionale autonomie inperken. Morales zorgde onder meer voor een hernationalisering van de olie- en gassector in Bolivia.

Aanvankelijk was de nieuwe Boliviaanse president er wel voor gewonnen om de provincies meer beleidsspeelruimte te bieden. Maar inmiddels gelooft hij dat die autonomie alleen in de kaart van de machtige grootgrondbezitters en ondernemers uit Santa Cruz zal spelen. Morales verdenkt hen ervan het land te willen splijten.

Maar de Boliviaanse president heeft zelfs zijn regering niet helemaal achter zich. Vicepresident Álvaro García Linera, een linkse intellectueel, vindt dat de regering neutraal moet blijven in het referendum. Dat vraagt aan de 3,7 miljoen stemgerechtigde Bolivianen of ze akkoord gaan met een systeem dat provincies een zelfgekozen bestuur geeft, bepaalde bevoegdheden toekent en de financiële middelen geeft om een eigen beleid te voeren. De regeling zou gelden in alle provincies waar het referendum een meerderheid van ja-stemmers oplevert.

De Bolivianen kiezen vandaag ook 255 leden van een grondwetgevende vergadering, die vanaf augustus een nieuwe grondwet moeten uitwerken. In die grondwet zou de provinciale autonomie dan verankerd worden.

De nee-campagne van Morales maakt nogal wat politici ongerust. Ze vrezen een meerderheid van ja-stemmen begrepen wordt als een verwerping van het beleid van Morales. Dat zou het land onbestuurbaar kunnen maken.

De kans dat het referendum wordt goedgekeurd, is onverwacht hoog. Het vooruitzicht op een stroom van financiële middelen vanuit La Paz heeft veel regionale leiders en kiezers de voorbije weken hun aanvankelijk afwijzende mening doen herzien. Zelfs in La Paz en Cochabamba, twee regio’s waar Morales heel sterk staat, lijken er volgens recente opiniepeilingen meer ja- dan neen-stemmen te zullen worden uitgebracht. In de stedelijke gebieden van Santa Cruz stijgt het mogelijke aandeel ja-stemmers intussen tot meer dan 80 procent. In Tarija, een provincie waar veel aardgas in de grond zit, is bijna 70 procent van de inwoners voor regionale autonomie gewonnen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.