Braziliaanse rechter stopt megadam Belo Monte

Het vervolgverhaal van de Braziliaanse Belo Montedam is nog niet ten einde. Vorige maand kreeg het project eindelijk groen licht van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama, maar nu heeft een rechter alle werken stilgelegd.

De federale rechter Ronaldo Desterro oordeelde dat het Ibama niet voldoende rekening hield met de milieuproblemen die de dam met zich mee kan brengen. De vergunning zou zijn uitgereikt onder druk van Norte Energia (NESA), de aannemer die de dam bouwt.

De Belo Montedam wordt met een geplande capaciteit van 11.000 megawatt de op twee na grootste waterkrachtcentrale ter wereld. Om 23 miljoen gezinnen van stroom te voorzien, moet op de Xingu, een grote zijarm van de Amazone, een megadam komen. 193 vierkante kilometer Amazonewoud en twintigduizend inheemse omwonenden moeten wijken en een 62 kilometer lang deel van de Xingu zal opdrogen. Het hele project zal naar schatting 12,3 miljard euro kosten.

Zware druk

De Braziliaanse overheid is een fel voorstander en voert aan dat de stroom broodnodig is voor de groeiende Braziliaanse economie.  Maar de rechter heeft weinig begrip voor die gretigheid, integendeel. “Ibama zou de instantie moeten zijn die het proces voert, maar in de plaats daarvan is het de aannemer NESA dat, naargelang eigen belangen, noden en tijdslijn, het vergunningsproces aan Ibama oplegt”, oordeelde de rechter. Hij wijst op 29 ecologische vraagstukken die niet behoorlijk onderzocht zijn door Ibama. Het vonnis verbiedt meteen de Braziliaanse ontwikkelingsbank om nog betalingen te doen aan de aannemer.

Dilma

Eerder waren er al tekenen dat Ibama onder zware druk stond van de Braziliaanse regering om het project goed te keuren. Het vorige hoofd van het agentschap moest ontslag nemen, vermoedelijk omdat hij zich bleef verzetten tegen de bouw van de dam.

Met het vonnis is het project nog lang niet dood en begraven. Ook de nieuwe Braziliaanse president Dilma Rousseff steunt de Belo Montedam, en zij kan het vonnis van de rechter laten verbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.