Britse moslims bang voor haatcampagne

De moslimsgemeenschap in Londen zet zich schrap voor wraakacties uit extreemrechtse hoek. Veel islamitische organisaties storen zich aan de gratuite uitlatingen van politici en functionarissen over duizenden Britse djihad-strijders.

Heel wat moslims in Londen stappen deze week op de bus of de metro met een dubbele vrees: de angst voor een nieuwe aanslag en de angst voor hatelijke reacties van autochtone Londenaars op hun aanwezigheid.

In verschillende moskeeën is intussen brand gesticht en van andere werden de ruiten ingegooid. Het fenomeen verspreidt zich over de rest van het land, observeert Inayat van de Britse Moslimraad (MCB). De man wil zijn echte naam niet geven omdat hij bang is voor zijn eigen veiligheid.

Ook in de Midlands, Merseyside, Yorkshire en Bristol werden de voorbije dagen moskeeën aangevallen. Hackers legden vorige week de website van de MCB plat. De organisatie telde 30.000 haatmails in de eerste dagen na de aanslagen.

De politie riep de bevolking van Londen gisteren (maandag) op om haatmisdrijven aan te geven. We weten dat veel mensen zich kwetsbaar voelen, zei vice-commissaris Brian Paddick. We willen hen geruststellen dat we hen beschermen. De patrouilles in de moslimwijken werden opgevoerd. Je ziet nu bij de grootste moskeeën een agent staan.

De angst zit er goed in bij Britse moslims. Gewoon doorwerken, is de reactie bij de MCB. We kunnen niks doen tegen de extreemrechtse haat, zegt Inayat.

De British National Party (BNP) probeerde na de aanslagen van donderdag meteen munt te slaan uit de terreur. De slachting in Londen maakte het hele land duidelijk welke verschrikkelijke prijs gewone mensen moeten betalen voor het mislukte multiculturele experiment en de beslissing om Groot-Brittannië te betrekken in een oorlog waar wij niks mee te maken hebben.

Het wij en zij-denken beperkt zich niet tot extreemrechtse hoek. Lord Stevens, de voormalige chef van Scotland Yard liet zich ontvallen dat bijna 3.000 moslims van Britse geboorte of met een verblijfplaats in Groot-Brittannië een opleiding gevolgd hadden in de trainingskampen gefinancierd door Osama Bin Laden. Het commentaar stigmatiseerde duizenden moslims als potentiële terroristen.

Britse moslims zijn ook misnoegd over de commentaren van de politieke leiders van het land. Die benadrukken dat de overgrote meerderheid van de Britse moslims niets te maken heeft met terrorisme. Een opmerking die ruimte laat voor een betekenisvolle minderheid die de terreur zou omarmen.

De Raad van Moskeeën en Imams probeert de schade te beperken. Mensen doen dingen in de naam van de islam die volledig indruisen tegen de leer van de islam, zegt voorzitter Zaki Badawi. Maar dergelijke theologische observaties overtuigen niet iedereen.

De Britse politie onderzoekt vooral Pakistaanse moslims omdat het bekend is dat die actief gerekruteerd werden voor trainingskampen in Afghanistan en Pakistan. Om hoeveel jongeren het gaat lijkt niemand te weten. We weten dat Richard Reid, alias de ‘shoe bomber’, er was. En van verschillende anderen is bewezen dat ze in de trainingskampen zaten. Dat lijkt te wijzen op een trend. Maar het is nog geen reden voor collectieve paranoia over een interne vijand. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.