Budget Belgische ontwikkelingssamenwerking rondt kaap van 1 miljard

De Belgische federale administratie voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) zal in 2008 kunnen beschikken over een budget van minstens 1012 miljoen euro, 17 procent meer dan werd uitgegeven in 2007. De Belgische regering houdt vast aan de doelstelling om tegen 2010 het equivalent van 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
De uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking vormen daarmee een van de grootste groeiposten in de begroting van de regering Verhofstadt III. Vorig jaar bedroeg het budget voor DGOS ongeveer 950 miljoen euro, maar uiteindelijk werd slechts 866 miljoen euro uitgegeven. Dit jaar krijgt DGOS er dus 146 miljoen bovenop.
“Dat kan eventueel nog meer worden, als België de toelating krijgt om zijn bijdrage aan enkele grote multilaterale instellingen vervroegd te betalen”, preciseert Valentine Delwart, de woordvoerster van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel. Volgens Delwart wordt de mogelijkheid onderzocht waarbij België in 2008 al betalingen doet die eigenlijk voor later waren gepland, onder meer de Wereldbank en de Verenigde Naties.
De vorige regering heeft bij herhaling beloofd dat België tegen 2010 het equivalent van 0,7 procent van zijn bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking wil geven. Aan die belofte wil de huidige regering niet raken. In 2008 moeten de totale uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking 0,5 procent van het bni bedragen, en in 2009 0,6 procent.
Om de hulpinspanning van de Belgische overheid dit jaar op 0,5 procent van het bni te krijgen, moet er in totaal ongeveer 1,7 miljard worden uitgegeven. Dat betekent dat er naast het budget voor DGOS nog minstens 700 miljoen moet worden uitgegeven, onder de vorm van schuldkwijtscheldingen, humanitaire hulp, bijdragen op Europees niveau en op het niveau van de gemeenschappen en gewesten.
Volgens Delwart is men momenteel nog op zoek naar 110 miljoen euro om de 0,5 in 2008 te kunnen halen. De federale regering heeft onder meer aan Vlaanderen en Wallonië gevraagd een extra inspanning te leveren, bevestigt de woordvoerster.

Schulden


In het verleden bestond een aanzienlijk deel van de officiële ontwikkelingshulp uit jaarlijks fluctuerende schuldkwijtscheldingen aan ontwikkelingslanden. Uit een bron dicht bij begrotingsonderhandelingen luidt het dat het aandeel schuldenkwijtschelding in 2008 niet hoger dan 66 miljoen euro zal liggen, een pak minder dan de voorbije jaren. Dat is alvast goed nieuws voor de Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11. Die was er altijd tegen dat schuldkwijtscheldingen werden meegeteld in de ontwikkelingsinspanning, omdat ze onvoorspelbaar zijn en niet echt meer geld vrijmaken op de begroting van de ontwikkelingslanden.
“We zijn blij met de stijging van het DGOS-budget”, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11 “Als er maar een beperkt bedrag kan worden gehaald uit schuldkwijtscheldingen, vragen we ons af waar de rest van het geld vandaan zal komen. We houden ons hart vast.”

Hoe realistisch is 0,7 ?


De 11.11.11.-baas is blij dat de ambitie overeind blijft om in 2010 de 0,7-norm te halen, maar waarschuwt dat er in de komende jaren een versnelling hoger moet worden geschakeld. “We zien een gestage vooruitgang, maar om de doelstelling te halen moet er de volgende twee jaren telkens 400 miljoen euro extra worden gevonden. Dat is bijzonder veel in vergelijking met de voorbije jaren.”
In het maartnummer van het Belgische magazine MO* gaf minister Michel toe dat het moeilijk zal worden de 0,7-norm te halen. “Het valt buiten het mandaat van deze regering om een mening te geven over bijvoorbeeld een nieuw groeipad voor het budget Ontwikkelingssamenwerking”, zei Michel. “Als we na Pasen een definitieve regering worden, zou ik daarover zeker een politieke boodschap willen geven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.