Buitenlandse studenten keren terug naar VS

Voor het eerst sinds 2001 stijgt het aantal inschrijvingen van overzeese studenten aan Amerikaanse universiteiten en hogescholen weer. Vorig academiejaar studeerden 582.984 buitenlanders in de VS, een stijging met drie procent in vergelijking met 2005-2006. Het aantal nieuwe inschrijvingen steeg zelfs met 10 procent.
De opsteker voor de VS komt van het Amerikaanse Instituut voor Internationaal Onderwijs (IIE) en is gebaseerd op een bevraging van meer dan 2800 onderwijsinstellingen.

India is met 83.833 studenten het best vertegenwoordigd in het Amerikaanse hoger onderwijs. Daarna volgen China met 67.723 en Zuid-Korea met 62.392 studenten. De grootste stijging kwam op rekening van Saudi-Arabië. Dankzij een royaal beurzenprogramma van de Saudische regering konden zich vorig jaar bijna 8.000 Saudi’s inschrijven aan Amerikaanse universiteiten en hogescholen, ruim twee keer meer dan in 2005-2006. Het aantal studenten uit de rest van het Midden-Oosten is met een kwart toegenomen, met onder meer een mooie vertegenwoordiging van Iraanse studenten.

De VS verloren heel wat buitenlandse studenten toen het land na de aanslagen van 11 september 2001 een veel strenger visumbeleid ging voeren. “We hebben die procedures intussen aangepast zodat mensen ze beter begrijpen, en we zijn blijven duidelijk maken dat internationale studenten hier welkom zijn”, zegt Allan Goodman, de voorzitter van het IIE. “Zowel de hogescholen als de regering hebben de voorbije jaren de hand uitgestoken naar overzeese studenten en academici”.

Er zijn nog positievere cijfers. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werden er dit jaar 10,2 procent meer visa uitgereikt aan studenten en vergelijkbare buitenlandse bezoekers als gastprofessoren en au pairs dan in 2006. Maar een echte reden tot feestvieren is dat nog niet. Het aantal studenten dat in het buitenland gaat studeren, stijgt immers wereldwijd. En het aandeel dat daarvan voor onderwijsinstellingen in de VS kiest, daalde de voorbije jaren duidelijk.

Volgens de Amerikaanse Onderwijsraad nam het aantal buitenlandse studenten in de VS tussen 1999 en 2004 maar met 17 procent toe, terwijl Japan 81 procent beter deed en de Europese landen meer dan 40 procent. In absolute cijfers blijven de VS wel de belangrijkste bestemming van internationale studenten.

Het aantal Amerikaanse jongeren dat in het buitenland gaat studeren, blijft intussen de records breken. Vorig academiejaar staken 223.534 studenten de grens over, een toename met 8,5 procent. Groot-Brittannië en andere Europese landen blijven het meest in trek, maar toch kiezen steeds meer jonge Amerikanen voor niet-traditionele bestemmingen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.