Burgemeester New York geeft 34 miljoen aan strijd tegen steenkool

Michael Bloomberg, de steenrijke en milieuvriendelijke burgemeester van New York, heeft een persoonlijke gift van 50 miljoen dollar (34 miljoen euro) gedaan aan de strijd tegen steenkool. Volgens de Sierra Club, de organisatie die het geld krijgt, zal de gift de campagne ingrijpend veranderen.

De VS halen bijna de helft van hun stroom uit steenkoolcentrales, maar die zijn verre van schoon. Steenkool is de grootste bron van broeikasgassen en draagt in belangrijke mate bij aan vier van de vijf belangrijkste doodsoorzaken in het land: hartziekte, kanker, longlijden en beroerte. De steenkoolsector is bovendien goed voor de helft van de kwikvervuiling in de VS, die leidt tot ontwikkelingsproblemen bij baby’s en jonge kinderen en astma.

De Sierra Club voert een verbeten campagne om de stroomproductie op basis van steenkool met een derde te verminderen tegen 2020, door de oudste en meest vervuilende centrales te sluiten, en door de bouw van nieuwe centrales te verhinderen.

De milieuorganisaties moeten het opnemen tegen formidabele budgetten van de steenkoolindustrie, en de gift van Bloomberg betekent dan ook een enorme duw in de rug voor de campagne: het geld is goed voor een derde van het campagnebudget over de volgende vier jaar. Daardoor kan de Sierra Club het aantal activisten verdubbelen tot tweehonderd en de campagne uitbreiden van de huidige 15 naar 46 staten.

Geen actie van Congres

Bloomberg wil met zijn gift naar eigen zeggen de strijd opdrijven omdat het Amerikaanse Congres geen initiatieven onderneemt.

“Als we onze klimaatafdruk ernstig willen verkleinen, dan moeten we ook ernstig durven kijken naar steenkool”, zei Bloomberg in een verklaring. “Een einde maken aan de productie van energie op basis van steenkool is de juiste beslissing. Het mag dan wel een goedkope energiebron lijken, de impact op het milieu en de volksgezondheid is aanzienlijk.”

“De campagne is al een groot succes en slaagde erin de bouw van meer dan 150 nieuwe steenkoolcentrales te verhinderen in de voorbije jaren. Ze moedigt lokale gemeenschappen aan om de strijd te leiden, terwijl het Congres toekijkt van op de achtergrond. Daarom ben ik blij de Sierra Club en haar bondgenoten te kunnen helpen, en ik moedig anderen aan om hetzelfde te doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.