Bush en Morales in de clinch over drugsbeleid Bolivia

De Amerikaanse president George W. Bush is niet te spreken over het “lakse drugsbeleid” van zijn collega in Bolivia, Evo Morales. Hij dreigt ermee de geldstromen naar het Zuid-Amerikaanse land droog te leggen als Morales niet de cocateelt niet dringend indijkt. De cocaplant levert de grondstof voor cocaïne.
De Amerikaanse waarschuwing staat te lezen in een rapport van het Witte Huis op het moment dat de Boliviaanse president Evo Morales in de VS is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De politieke relaties tussen Bolivia en de Verenigde Staten zijn, op zijn zachtst gezegd, koel.

Vorige week beschuldigde Morales Bush ervan dat hij bewust aanstuurt op een oorlog tussen Bolivia en buurland Paraguay en dat hij de multinationale oliebedrijven steunt in hun strijd tegen de nationalisatie van olie- en gasreserves in Bolivia.

Nu schieten de VS met scherp terug: ze stellen dat het antidrugsbeleid van Morales niet deugt. In het rapport van het Witte Huis staat letterlijk dat Bolivia “ondanks een versterkt drugsverbod, een beleid heeft gevoerd dat de uitbreiding van cocaplantages heeft toegestaan en de uitroeiing van de plant heeft beknot.”

Volgens de VS zijn in Bolivia 26.500 hectaren met coca beplant. Een diplomatieke bron zei aan IPS dat Bush wil dat Bolivia de oppervlakte cocaplantages tegen maart 2007 met zeker 5.000 hectaren vermindert.

Als dat niet gebeurt, dreigt Washington ermee om de jaarlijkse geldstroom van 150 miljoen dollar naar het Zuid-Amerikaanse land in 2007 droog te leggen. Dat zou een ramp betekenen voor de economie van Bolivia. Het zou het land ook slechte punten opleveren bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Van deze instellingen krijgt Bolivia elk jaar ongeveer 400 miljoen dollar aan leningen en giften om ontwikkelingsprogramma’s te financieren.

De Boliviaanse regering zegt dat de Verenigde Staten een “verkeerd beeld” hebben over het drugsbeleid van Morales. Sinds hij aan de macht is, heeft Morales de cocaboeren inderdaad toegestaan om meer coca te verbouwen. Maar de cocabladeren mogen alleen worden gebruikt voor inheems gebruik, zoals in thee, en niet om er cocaïne uit te halen.

Bovendien kwam Morales met de telers overeen om 5.000 hectaren plantages te doen verdwijnen. Nu al zijn 3.411 hectaren buiten gebruik gesteld, zonder enige vorm van verzet of geweld. De Boliviaanse regering zegt dat ze dit doel tegen het einde van het jaar gemakkelijk zal halen. “Niet onder druk van de Verenigde Staten, maar uit eigen wil.”

Evo Morales voert al maanden bij de internationale gemeenschap intensief campagne om de cocaplant van de VN-lijst met verboden middelen te halen. De aanwezigheid op die lijst verbiedt commercialisering en consumptie van de plant. Hij deed zijn verzoek vorige week ook op de top van Niet-Gebonden Landen, maar vond daarvoor weinig steun.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.