Cacao goed voor vrouw en milieu

Volgens een nieuwe studie kan de cacaoteelt kleine boeren uit de armoede halen en tegelijk de meest bedreigde ecologische gebieden redden. Dat blijkt uit een onderzoek in zestig dorpen in Ghana.

De productie van cacao neemt wereldwijd toe. West-Afrika, en meer bepaald Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Guinee en Nigeria, neemt twee derde van de wereldproductie voor zijn rekening. Agnes Quisumbing van het Internationaal Voedselbeleid Onderzoeksinstituut, een denktank in Washington, bestudeerde uitgebreid de cacaoproductie in Ghana. Daaruit concludeert ze dat de cacaoteelt de levensomstandigheden van de armen verbeterd heeft, omdat dit marktgewas samen met gewassen voor eigen voedselgebruik op kleine stukken land verbouwd kan worden.

In tegenstelling tot andere marktgewassen gedijt cacao ook op minder vruchtbaar land, en het gewas vereist minder water, mest en pesticiden. Dat is dus ideaal voor armere boeren die niet de beste stukken land bezitten. Cacao is bovendien voor vrouwen een manier om land in hun bezit te krijgen, schrijft ze in haar rapport ‘Empowerment van vrouwen en armoedebestrijding: Cacao en landrechten in West-Afrika’.

Volgens het traditionele landrechten-systeem in Ghana, kunnen vrouwen die hun echtgenoot helpen met het planten van bomen een deel van het beplantte land in eigendom krijgen. Eens de vrouw het land bezit kan het haar niet afgenomen worden, ook niet door haar echtgenoot, vertelt Quisumbing. Dat speelt in het voordeel van het gezin want onderzoek heeft aangetoond dat arme vrouwen, in tegenstelling tot mannen, dit extra inkomen besteden aan voeding en onderwijs voor hun kinderen.

De cacaoteelt heeft ook nog een ecologisch voordeel. Op het eerste zicht lijkt het wat tegenstrijdig: op de meeste plaatsen waar cacao verbouwd wordt, lijken de bossen te moeten wijken., zegt Chris Bright, onderzoeker bij het Worldwatch Instituut. De bijna zeven miljoen hectaren die nu wereldwijd beplant zijn met cacaobomen waren bijna allemaal tropisch regenwoud. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat het woud voor deze teelt moet wijken: aangezien cacao in de schaduw kan groeien worden de bomen vaak geteeld onder een soort zonnedak van verdund woud. Op die manier kan het woud dus toch gedeeltelijk behouden blijven.

Omdat cacao ook goed gedijt in bedreigde ecosystemen met een gevarieerde flora en fauna, kan het aldus een sleutelgewas zijn in het behoud van de meest bedreigde gebieden ter wereld zoals het tropisch regenwoud in Brazilië, zegt Bright. Als we een omgevingsvriendelijke productiewijze kunnen opzetten hebben we een economisch argument om bedreigde bossen toch te bewaren.

In Brazilië, waar de cacaoproductie de laatste decennia overigens sterkt ingekrompen is, wordt vijftig tot zestig procent van de cacao als onderbeplanting in een uitgedund woud geteeld - een systeem dat men daar ‘cabruca’ noemt. Bright gelooft dat dit soort productie competitiever is. Maar woudvriendelijke cacao houdt veel meer in, zoals biologische teeltwijzen. Volgens een biologisch cacao-programma van de milieugroep IESB steeg de nettowinst van biologische boerderijen met 80 procent omdat ze bespaarden op pesticiden en mest.


Ref: wd en .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.