Cairnsgroep wil WHO-ronde blokkeren

De Cairnsgroep, een samenwerkingsverband van 18 landbouwexporterende landen, wil de nieuwe onderhandelingsronde over de liberalisering van de wereldhandel blokkeren zolang de VS de omstreden Farm Act niet afschaffen. De landen - waaronder Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Zuid-Afrika - vertolken dat harde standpunt op de Wereldvoedseltop in Rome.


De Farms Security and Rural Investment Act, op 13 mei ondertekend door de Amerikaanse president, geeft aan Amerikaanse boeren 15 tot 20 miljard dollar per jaar via directe subsidies. De wet verhoogt de subsidies voor bepaalde Amerikaanse gewassen met 70 percent over een periode van 10 jaar.

Andrew Natsios, de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in Rome deed de kritiek op de wet af als deel van de media-oorlog, veraf van de werkelijkheid. De critici zijn slecht geïnformeerd over deze wet, die behoorlijk complex is. Natios stelt dat Washington op lange termijn de landbouwsubsidies wil elimineren en dat de wet de engagementen van zijn land in de Wereldhandelsorganisatie (WHO) niet doorkruist.

De meeste landen zien dat toch enigszins anders. Vrijwel alle ontwikkelingslanden en ook de Europese Unie vinden dat de verhoogde Amerikaanse landbouwsubsidies in tegenstrijd zijn met de belofte om binnen meer rekening te houden met de verzuchtingen van de ontwikkelingslanden bij de hertekening van de regels voor de wereldhandel. Dat is precies waar de nieuwe WHO-ronde, die nu al enkele maanden bezig is, op aanstuurt: een uitbreiding van de vrijhandel over andere domeinen dan fysieke goederen.

Als er geen substantiële veranderingen komen in het beleid onderhandelen we niet meer met de industrielanden over ‘de vrijmaking van diensten, investeringen en intellectuele eigendomsrechten, verklaarde de Braziliaanse Landbouwminister Marcus de Moraes. De prijs die de wereld zal betalen (voor de Amerikaanse wet) zal meer recessie en meer protectionisme zijn. Zijn Uruguayaanse collega Gonzalo Gonzalez Fernandez verklaarde precies waarom de Amerikaanse wet zoveel woede opwekt: We willen de kans krijgen om ons te ontwikkelen via de landbouw.

Hoewel de VS van Europa geen lessen te ontvangen heeft wat betreft landbouwsubsidies, spaarde ook Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, zijn kritiek niet. Wat ons betreft is het Europese landbouwbeleid een duidelijke weg ingeslagen: een reductie van de subsidies die de markt verstoren, meer aandacht voor voedselveiligheid en de ontwikkeling van de landbouw.







Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.