Cancun geeft fossiele brandstoffen ruim baan

De verbranding van fossiele brandstoffen wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering. Toch investeren landen nog miljarden dollars in het vinden en produceren van meer olie, kolen en aardgas. In Cancun worden ze daar nauwelijks op aangesproken.

Inheemse afgevaardigden stellen zich tijdens het alternatieve Klimaforum, dat gelijk met de klimaattop in Cancun (Mexico) wordt gehouden, de vraag waarom fossiele brandstoffen zo populair blijven. “Het teerzandproject in Canada stoot jaarlijks 40 miljoen ton CO2-uit. Er zijn ambitieuze groeiplannen die ervoor kunnen zorgen dat dit tegen 2020 bijna 140 miljoen ton is”, zegt Melina Laboucan-Massimo. “Heel Denemarken stoot maar 52 miljoen ton uit.”

Laboucan-Massimo behoort tot de inheemse Lake Lubicon Cree uit Alberta, waar zich duizenden vierkante kilometers teerzand bevinden. Uit dat teerzand wordt olie gewonnen. Canada kan daar gewoon mee doorgaan, zegt ze. De andere landen die op de officiële klimaattop aanwezig zijn, laten na om Canada hierop aan te spreken.

De bijna tweehonderd nationale delegaties die nog tot 10 december bijeen zijn in Cancun, willen de uitstoot van broeikasgassen verminderen om zo de klimaatverandering te beperken. Maar geen enkel land hoeft zich te verantwoorden voor het uitbreiden van zijn olie- en gaswinning of het zoeken naar nieuwe voorraden.

Zonne-energie

Het Klimaforum in de Rey Polo Country Club, net buiten Cancun, wil een debat over “echt duurzame en sociaal aanvaardbare oplossingen voor de klimaatverandering.”

Laboucan-Massimo, die actief is bij Greenpeace Canada, zei tijdens de alternatieve top dat Canada niet investeert in zonne-energie in Alberta, terwijl het de Canadese regio is met de meeste zonneschijn. De exploitatie van teerzanden in Alberta is extreem vervuilend en destructief, zegt ze. De uitstoot ligt drie tot vijf keer hoger dan de uitstoot bij conventionele olieproductie.

Er zijn miljoenen liters water nodig, die verwarmd worden met aardgas, om het teer aan de bodem te ontrekken. Het gebruikte water is zo vervuild dat vogels doodgaan als ze landen in de meren met afvalwater. Die meren beslaan meer dan vijftig vierkante kilometer, zegt ze.

“Het is absurd. Het is beangstigend om te zien hoe het land veranderd is tijdens mijn leven en ik ben nog geen dertig jaar oud”, zegt ze.

Technische oplossing

De meeste olie uit de teerzanden gaat naar de Verenigde Staten. Zowel Canada als de VS hebben daarom gelobbyd om te voorkomen dat andere landen een moratorium op de expansie van fossiele brandstoffen in stemming zouden brengen tijdens de ontmoeting in Cancun, zegt Clayton Muller-Thomas van het Indigenous Environmental Network.

“Dergelijke landen hebben liever technische oplossingen zoals REDD, biochar en CO2-opslag, in plaats van emissiereductie.”

Biochar vat een chemisch proces samen waarbij organisch materiaal wordt gesplitst in gassen die als brandstof kunnen dienen en een koolstofrijk residu dat de vruchtbaarheid van akkers verbetert en koolstof voor lange tijd bindt. REDD is een systeem waarbij rijke landen betalen voor bosbehoud in tropische gebieden en zo hun eigen uitstoot compenseren. “Inheemse bevolkingsgroepen vinden deze op de markt gebaseerde oplossingen zeer alarmerend”, zegt Muller-Thomas. “Het zijn geen echte oplossingen en ze bedreigen de rechten en de cultuur van de inheemse bevolkingsgroepen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.