Caraïben oefenen tsunamialarm

Vandaag (woensdag) wordt de Caraïbische regio getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van richter. Fictief wel te verstaan, want het gaat om een gemeenschappelijke oefening van 33 landen in de regio om zich te wapenen tegen natuurgeweld zoals in Japan.

De aardbeving, met epicentrum even voor de kust van de Maagdeneilanden, kadert in Caribe Wave 11, een gemeenschappelijke oefening die onder meer de waarschuwingssystemen moet testen die in 2005 in gebruik werden genomen. Ook de weersvoorspellingen, kustwachten en nooddiensten van de deelnemende landen worden op de proef gesteld.

De oefening is extra belangrijk na de tragische gebeurtenissen in Japan, zegt Irina Bokova, directeur-generaal van de Unesco. “De aardbeving en tsunami in Japan hebben getoond hoe essentieel waarschuwingssystemen zijn. Daarom is de ontwikkeling van een gecoördineerd systeem in de Caraïben relevanter dan ooit.”

Kwetsbare regio

Volgens de Amerikaanse Nationaal Oceanic and Atmospheric Administration zijn de Caraïben de voorbije vijfhonderd jaar door minstens 75 tsunami’s getroffen. Sinds het midden van de 19e eeuw vielen daarbij minstens 3.500 dodelijke slachtoffers.

Maar in de voorbij decennia is het bevolkingsaantal sterk gegroeid en bovendien komen steeds meer toeristen op de Caribische eilanden af, waardoor er nog meer slachtoffers kunnen vallen bij een natuurramp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.