Chiapas in greep van politiek en religieus geweld

De spanningen in het stadje San Juan Chamula in de Zuid-Mexicaanse deelstaat Chiapas die de voorbije dertig jaar meer dan honderd doden eisten, escaleerden de voorbije week toen een groep opstandelingen de burgermeester en de politiecommissaris gijzelden. Dinsdag beloofden de deelstaatautoriteiten de beschuldigingen van straffeloosheid en corruptie te onderzoeken, waarop de gijzelaars werden vrijgelaten. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen echter nog steeds voor een verdere toename van het geweld.


De afgelegen bergjungle van Chiapas kwam vooral in de schijnwerpers door de indiaanse Zapatistenbeweging die in januari 1994 in opstand kwam, maar de huidige opstand heeft hiermee niets te maken. Dit keer gaat het om protestantse indianen uit het stadje San Juan Chamula, waar zo’n 60.000 mensen van Tzotzil-indiaanse afkomst wonen. Een groep van 200 onder hen hield gedurende bijna drie dagen de burgemeester en vijf anderen waaronder de politiecommissaris vast in de gevangenis. Ze stelden dat de gijzelaars zo’n 265.000 dollar gemeenschapsgeld achterover hebben gedrukt. Volgens de plaatselijke media scheelde het geen haar of burgemeester José Gómez werd gelyncht.

De gebeurtenissen van deze week zijn een nieuwe demonstratie van het huidige klimaat, zegt Michael Chamberlain, de onderzoekscoördinator van de in Chiapas gevestigde mensenrechtengroep Fray Bartolomé de las Casas. Chamberlain heeft het over een toestand van totale straffeloosheid in San Juan Chamula. Zelfs de politie in Chiapas geeft toe dat de meerderheid van de meer dan honderd moorden de voorbije dertig jaar ongestraft bleven.

Er bestaan al tientallen jaren spanningen tussen twee religieuze en politieke groepen in San Juan Chamula, en noch de deelstaat noch de federale overheid heeft daar vat op kunnen krijgen. Aan de ene kant staan de plaatselijke politieke machthebbers van de PRI, de Institutionele Revolutionaire Partij, handelaars en traditionele katholieken. Aan de andere kant staan protestantse inwoners die politiek onderdak vonden bij de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD). De groep die de burgermeester gijzelde, zou eerder ook het huis van een andere stadsbestuurder in brand hebben gestoken, en is volgens de traditionele katholieken verantwoordelijk voor meer dan dertig moorden tijdens de voorbije jaren. Het conflict escaleerde in de aanloop naar de deelstaatverkiezingen in Chiapas, waarbij ook nieuwe burgemeesters zullen worden verkozen.

Onder het bewind van de PRI werden sinds 1970 meer dan 30.000 protestantse indianen uit de stad gegooid met het argument dat ze de plaatselijke wetten braken en niet langer katholiek waren. Ook weigerden openbare scholen tweehonderd kinderen omdat ze van niet-katholieke families kwamen, en in sommige gevallen is ook sprake van pesterijen als het afsluiten van water en elektriciteit van families die zich tot het protestantse geloof bekeerden.

De mensenrechtengroep van Chamberlain stelt dat de PRI godsdienst heeft gebruikt als een excuus om iedereen te onderdrukken die politieke, economische of religieuze verandering wil. En hoewel de federale overheid van president Vicente Fox had beloofd orde op zaken te stellen, hebben ze dat niet gekund, of niet gewild, vult hij aan. Fox is van de Nationale Actiepartij en doorbrak in 2000 de decennia oude machtsgreep op de PRI. Chamberlain vreest dat de vrijlating van de burgemeester niet het einde betekent van het geweld, en het lijkt hem heel waarschijnlijk dat er een wraakactie zal komen en dat de verkiezingen van oktober een slagveld zullen worden zonder enige garantie op veiligheid of eerlijkheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.