Chileense horsmakreel gaat spectaculair achteruit

Door overbevissing is de situatie van de Chileense horsmakreel (Trachurus murphyi) in de Stille Oceaan kritiek geworden. Wetenschappers zeggen dat de vangst dringend moet worden ingeperkt.

Chili hoopte dit jaar 1,3 miljoen ton makreel boven te halen maar tot deze maand zit het nog maar aan 450.000 ton, zegt het ministerie van Economie. De landen van de Regionale visserijorganisatie voor de zuidelijke Stille Oceaan (SPRFMO) hebben samen nog maar 712.000 ton aan land gebracht dit jaar.

De totale biomassa van de Chileense horsmakreel daalde sinds 2001 met 79 procent. In 1995 haalde Chili nog een recordhoeveelheid van 4,4 miljoen ton boven.

Wetenschappers van de SPRFMO-landen zeggen dat het vijf voor twaalf is. Een recuperatie van de Chileense horsmakreel is volgens hen alleen mogelijk als de vangst met de helft wordt verminderd in 2011.

De conventie voor de conservering van visbestanden in de zuidelijke Stille Oceaan – de conventie die de SPRFMO reguleert – werd ondertekend door Chili, China, Colombia, Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden, Faeröer en de Europese Unie. Alleen Faeröer heeft de conventie al geratificeerd, voor de andere landen zijn de resoluties van de SPRFMO niet bindend.

In augustus klaagde de internationale milieuorganisatie Oceana aan dat de Nationale Visraad van Chili, waarin vertegenwoordigers van de overheid en de visindustrie zitten, sinds 2003 quota vastlegt voor de Chileense horsmakreel die hoger liggen dat wat de wetenschappers van het Instituut voor de Ontwikkeling van de Visserij voorstellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.