Chili dreigt met WHO-arbitrage in zalmdispuut

Chili en de Europese Unie blijven het oneens over de verkoop van Chileense zalm in Europa. De EU beschermt de eigen zalmkwekers sinds vorige week met importquota, heffingen en minimumprijzen. Santiago dreigt de zaak voor de Wereldhandelsorganisatie (WHO) te brengen, maar Brussel houdt vol dat het geen handelsregels overtreedt.

De Chileense regering en ondernemers zijn het erover eens dat ze over een maand formeel overleg over de zaak zullen aanvragen in de Wereldhandelsorganisatie. Als dat niets oplevert, komt er een driekoppig arbitragepanel dat zich moet uitspreken over de wettelijkheid van de Europese beschermingsregels. Intussen blijft de Chileense regering proberen een Europese lidstaat aan haar kant te krijgen. Die zou dan de Europese Commissie kunnen verzoeken de beschermingsmaatregelen te herbekijken. Chileense experts zeggen te weten dat maar liefst 11 Europese landen niet gelukkig zijn met de regeling.

Vorige week voerde de Unie importquota, heffingen en minimumprijzen in voor zalm uit Chili, Noorwegen en de Färöer-eilanden. Die maatregel moet de zalmkwekers in Ierland en Schotland uit de wind zetten. Zij klagen over toenemende concurrentie. De EU argumenteert dat de maatregelen gerechtvaardigd zijn en in overeenstemming zijn met de regels van de WHO.

Chili mag van de EU tot augustus nog 16.033 ton zalm invoeren, en de 12 maanden die daarop volgen 36.146 ton. Willen de Chileense invoerders grotere hoeveelheden kwijt op de Europese markt, moeten ze daarop een heffing van bijna 35 procent betalen. Ingevoerde verse zalm moet bovendien minstens 2,7 euro per kilogram kosten; de minimumprijs voor diepgevroren zalm bedraagt 2,59 euro per kilogram.

De Europese Unie importeert acht procent van de totale productie van Chileense zalm. Experts rekenen voor dat de nieuwe importbarrières, die tot 2008 zouden gelden, de Chileense verkoop met 18 procent kunnen doen teruglopen in vergelijking met 2004. Chili verdiende in de eerste 11 maanden van 2004 83 miljoen euro aan de export van zalm en forel naar de EU.

Volgens Carlos Vial, de voorzitter van de Chileense Vereniging van Zalmkwekers (SalmonChile) gaan de Europese beschermingsmaatregelen compleet in tegen het vrijhandelsakkoord dat Chili en de EU hebben ondertekend. Dat akkoord is twee jaar oud. De Chileense zalmkwekers zijn ook boos omdat hun zware investeringen in diepvriesinstallaties nu onrendabel kunnen blijken. Vanwege de grote afstand tussen Chili en Europa exporteert Chili vooral diepgevroren vis. De kwekers hadden gerekend op een gestage groei van hun afzet in de EU. Chili vreest dat pogingen om meer zalm naar Noord-Amerika en Azië uit te voeren, de internationale prijzen voor de vissoort kunnen kelderen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.