Chili legaliseert migranten

Illegale Latijns-Amerikaanse migranten in Chili komen tussen 5 november en 5 februari in aanmerking voor regularisatie. De regering schat dat 20.000 mensen op het aanbod zullen ingaan, waaronder 15.000 Peruanen.
Het relatief welvarende Chili is een aantrekkingspool voor mensen uit armere Latijn-Amerikaanse landen. Volgens officiële cijfers leven er bijna 260.000 buitenlanders in Chili.
Kandidaten moeten voor 21 oktober in Chili aangekomen zijn en een geldig identiteitsbewijs hebben. Mensen die gezocht worden door het gerecht of uitgewezen zijn, komen niet in aanmerking.
Door de amnestiemaatregel “worden illegale migranten eindelijk ook gezien als mensen”, zegt Raúl Paiba, de voorzitter van het Comité van Peruaanse Vluchtelingen in Chili. Hij vindt wel dat de regering nu ook werk moet maken van maatregelen die het respect voor migranten doen toenemen en van nieuwe wetten die de oorzaken wegnemen waarom buitenlanders proberen in het land te blijven zonder de nodige papieren.
In 1998 kondigde Chili al eens een amnestie af voor 21.000 Peruanen die illegaal in Chili verbleven. Van hen werken 18.500 mensen nog altijd in Chili.
Wiens dossier goedgekeurd wordt, krijgt een verblijfs- en arbeidsvergunning voor één jaar, die verlengd kan worden. Legale migranten hebben ook toegang tot openbare diensten en tot de openbare gezondheidszorg.
“Laten we hopen dat de Chileense samenleving meer open begint te staan voor integratie en respect voor andere culturen”, zegt Diego Carrasco, de directeur van het niet-gouvernementele Inter-Amerikaanse Observatorium voor de Rechten van Migranten (OCIM). “Chili vertoont nog altijd zwaar xenofobe trekken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.