China dwarsboomt sancties tegen Iran, Sudan en Birma

China, een land met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en een belangrijke wapenproducent, blijft een struikelblok voor Amerikaanse pogingen om militaire en economische sancties op te leggen aan drie landen: Iran, Birma en Sudan.
“De redenen zijn duidelijk”, zegt een Zuidoost-Aziatische diplomaat die de politiek in de regio volgt. “Net zoals de VS en andere westerse machten hun politieke en militaire belangen wereldwijd beschermen, doet ook China dat.”

China geeft fors tegengas bij de pogingen van het Westen om Sudan, Birma en Iran onder druk te zetten met sancties. De vijftien leden tellende Veiligheidsraad heeft tegen geen van de drie landen actie kunnen ondernemen, wegens tegenstand van China of Rusland.

Uit een recent rapport van Amnesty International blijkt dat China een belangrijke wapenleverancier is voor landen als Sudan, Birma en Nepal, landen die bekend staan om hun schendingen van de mensenrechten.

Iran krijgt ook al lange tijd Chinese wapens, waaronder Shenyang gevechtsvliegtuigen, T-59 gevechtstanks en HY-2 Silkworm raketten. China heeft sterke economische belangen in zowel Sudan als Iran, landen die China olie leveren.

De Chinezen maken bij hun wapenexport, die naar schatting meer dan een miljard dollar per jaar bedraagt, vaak tegelijk afspraken over de levering van grondstoffen zoals olie, zegt het rapport van Amnesty. Het land heeft die grondstoffen nodig om de snel groeiende economie draaiende te houden.

Maar de handel vindt grotendeels achter de schermen plaats, want Peking brengt niets naar buiten over de wapentransporten. China heeft al acht jaar geen gegevens verstrekt aan het VN-Register voor Conventionele Wapens.

“Als grote wapenexporteur en permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, zou China de verplichtingen van de internationale wetgeving moeten nakomen”, zegt Helen Hughes, onderzoeker van Amnesty. “China is het enige grote, wapenexporterende land dat geen enkele multilaterale overeenkomst over de voorwaarden voor wapenexport, zoals het niet leveren aan landen die de mensenrechten schenden, heeft ondertekend.”

Frida Berrigan, onderzoeker van het Arms Trade Resource Centre van het World Policy Institute, zegt dat China waarschijnlijk de grootste en meest flagrante schender is van internationale normen op het gebied van wapenleveringen. Maar dat is niet alleen een probleem van China zelf, zegt Berrigan.

“Chinese militaire trucks draaien op motoren uit de VS en Amerikaanse vliegtuigen hebben onderdelen die gemaakt zijn in Israël en Zuid-Korea. Als het gaat om wapenleveranties aan conflictlanden en landen die mensenrechten schenden, dan kan je in deze geglobaliseerde wereld niet alleen de schuld bij één land leggen.”

De enige echte oplossing is volgens haar het produceren van minder wapens en die aan minder landen verkopen. “Maar helaas wijst alles op een tegengestelde trend, namelijk dat de productie van wapens alleen maar toeneemt en dat er steeds geavanceerdere wapens komen.”

Volgens Amnesty International werden in augustus vorig jaar tweehonderd Chinese militaire trucks, die normaal gesproken voorzien zijn van Amerikaanse dieselmotoren, naar Sudan verscheept. Dit gebeurde ondanks een Amerikaans wapenembargo tegen Sudan.

China levert volgens Amnesty ook geregeld aan Birma, terwijl het bewind in dat land verantwoordelijk is voor marteling, moorden en verdrijving van honderdduizenden burgers.

De levering van bijna 25.000 Chinese geweren en 18.000 granaten aan de Nepalese veiligheidstroepen was volgens Amnesty slecht getimed, omdat het gebeurde op het moment dat Nepal probeerde met harde hand protesten van burgers de kop in te drukken. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.